Čerpanie dovolenky

poradňaporadňa

K 1.11.2009 mi končí výpovedná lehota. V súčasnosti som vo výpovednej dobe a zostáva mi ešte 22 dní dovolenky, ktorú mi zamestnávateľ chce preplatiť , nakoľko ja by som si ju rád vyčerpal. Má zamestnávateľ nárok určiť akým spôsobom si mám čerpať dovolenku?

Poradňa:V zásade platí, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Ako je u uvedené v otázke čitateľa, ku skončeniu pracovného pomeru zostáva nevyčerpaných 22 dní dovolenky, ktoré podľa nášho názoru nie je možné preplatiť, lebo zákon pripúšťa len preplatenie nevyčerpaných štyroch týždňov (20 dní) základnej výmery dovolenky, ak si túto dovolenku zamestnanec nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy