Prepúšťa sa aj v zahraničí. Dôvodom je znižovanie nákladov

Prepúsťa sa aj v zahraničí.Prepúsťa sa aj v zahraničí. Zdroj: photl.com

Chorvátska Podravka zruší okolo 400 pracovných miest, v Španielsku budú rušiť 2400 miest a vo Francúzsku najviac. Až 15-tisíc ľudí príde o prácu.

 

Chorvátsko: Podravka prepustí ďalších 150 zamestnancov

Chorvátsky výrobca potravín a nápojov Podravka oznámil, že v rámci reštrukturalizácie prepustí ďalších 150 zamestnancov, aby znížil svoje náklady.

O prácu tak príde viac ľudí, ako firma avizovala. Pôvodne totiž Podravka plánovala, že vo svojich závodoch zruší tento rok 276 pracovných miest. Odborové zväzy, ktoré zastupujú zamestnancov Podravky, už schválili oba návrhy spoločnosti na reštrukturalizáciu.

Španielsko: Catalunya Banc plánuje prepustiť 2400 zamestnancov

Zachraňovaná španielska banka Catalunya Banc plánuje prepustiť asi 2400 pracovníkov. Celkový počet zamestnancov by tak mal klesnúť na 4800.

Finančné problémy banky viedli v roku 2011 k jej zoštátneniu. Táto inštitúcia patrila v minulom roku spolu s Bankiou ku skupine zachraňovaných španielskych bánk, pričom z balíka 41 miliárd eur na rekapitalizáciu bánk v Španielsku od záchranného fondu eurozóny získala 10 miliárd eur.

V súčasnosti je Catalunya Banc pod kontrolou španielskeho fondu na reštrukturalizáciu bánk FROB. Ten ju plánuje predať, ak to bude možné, tak už do konca tohto roka.

Oznámené prepúšťanie by podľa banky mohlo zvýšiť jej atraktívnosť pre potenciálnych kupcov. Medzi záujemcov údajne patria španielske veľkobanky Santander, BBVA a CaixaBank.

Francúzsko: Alcatel-Lucent prepustí 15-tisíc zamestnancov

Americko-francúzsky dodávateľ telekomunikačnej techniky Alcatel-Lucent prepustí doma a v zahraničí 15-tisíc zamestnancov. Denník Les Echos, na ktorý sa odvoláva DPA, uviedol, že koncern zruší vo Francúzsku prevádzky v Toulouse a Rennes.

Koncern má teraz 72-tisíc zamestnancov a po realizovaní plánu reštrukturalizácie ich bude o 10-tisíc menej. Vedenie totiž pripravuje vytvorenie 5-tisíc pracovných miest na obchodnom úseku.

Alcatel-Lucent nedokáže držať krok s konkurenciou v sektore. Jeho hlavnými súpermi sú Ericsson a Nokia Solution and Networsks. Aj v dôsledku krízy v Európe a nevyhnutnosti odpísať veľkú sumu skončil vlaňajšie hospodárenie so stratou 1,37 miliardy eur. V rokoch 2007 a 2010 nahromadil stratu 9,5 miliardy eur. Zisk dosiahol len v roku 2011.

Viac o téme: Chorvátsko Znižovanie Španielsko Prepúsťanie Zahraničné Reštrukturalizácia Francúzsko Stavov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy