Dávku v nezamestnanosti si môžete posielať aj zo zahraničia

Dávku v nezamestnanosti si môžete posielať aj zo zahraničia.Dávku v nezamestnanosti si môžete posielať aj zo zahraničia. Zdroj: thinkstock.com

Viac ako 500 Slovákov využilo možnosť preniesť si dávku v nezamestnanosti zo zahraničia na Slovensko. Opačnú situáciu využilo menej ako 100 ľudí, ktorí odišli hľadať si prácu vo svete.

Pri skončení zamestnania v členskom štáte Európskej únie, a tiež Nórsku, Islande, Lichtenštajnsku a Švajčiarsku, by malo dôjsť podľa koordinačných predpisov k uplatneniu nároku na dávku v nezamestnanosti v týchto krajinách, aj keď zamestnanec pochádza zo Slovenska.

Príslušné inštitúcie týchto krajín posudzujú nárok na dávku v nezamestnanosti podľa ich vnútroštátnej legislatívy a dávku klienta začnú vyplácať. Takto priznanú dávku je možné po istom čase zotrvania v krajine posledného zamestnania exportovať aj do domovskej krajiny, to znamená na Slovensko. Vyplácanie dávky klientovi v takom prípade dokončí zahraničná inštitúcia.


Mohlo by vás zaujať: Dávku v nezamestnanosti si môžete preniesť aj na Slovensko


V roku 2014 evidovali pobočky Sociálnej poisťovne 509 žiadateľov o takýto export dávky v nezamestnanosti na Slovensko. V opačnej situácii bolo 88 žiadateľov, ktorí splnili podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky a odišli do iného členského štátu Európskej únie, aby si tam hľadali zamestnanie.

Viac o téme: Domáce Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy