Radíme: Dávka v nezamestnanosti po návrate zo Španielska

Po skončení zamestnania v zahraničí je možnosť žiadať o dávky v nezamestnanosti v štáte posledného zamestnania.Po skončení zamestnania v zahraničí je možnosť žiadať o dávky v nezamestnanosti v štáte posledného zamestnania.

Žila som desať rokov v Španielsku, kde mám odpracovaných okolo 5 rokov. Momentálne som sa vrátila na Slovensko. Mám možnosť poberať dávku v nezamestnanosti? Ešte som rozmýšľala nad možnosťou kapitalizovať podporu v Španielsku. Znamená to, že ak by som chcela začať podnikať, mala by som možnosť vybrať si naraz celú sumu z podpory, na ktorú mám nárok. Potom by som do 30 dní musela preukázať, že som začala podnikať. Mám možnosť vybrať si celú sumu zo španielskej podpory so zámerom začať podnikať na Slovensku?

Poradňa: Po skončení práce v zahraničí existujú dve možnosť, kde žiadať o podporu v nezamestnanosti.  Závisí to aj od vôle, hľadať si na danom území zamestnanie. Jednou z možností je požiadať o dávku v štáte posledného zamestnávateľa alebo požiadať o dávku v nezamestnanosti na Slovensku v pobočke Sociálnej poisťovne.

Žiadosť o dávku v štáte posledného zamestnávateľa

Po skončení zamestnania v zahraničí máte možnosť žiadať o dávky v nezamestnanosti od štátu, kde ste vykonávali zamestnanie. Aby ste mohli tieto dávky poberať, musíte splniť podmienky, ktoré pre priznanie dávok v nezamestnanosti stanovujú právne predpisy štátu výkonu zamestnania. Zahraničné dávky v nezamestnanosti vám môžu byť pri splnení daných podmienok vyplácané do SR (tzv. prevod, transfer alebo export dávok).

Aby ste mohli na Slovensku poberať dávky v nezamestnanosti, ktoré by vám priznal zahraničný úrad práce, budete potrebovať vyplnený formulár E3O3 o transferi dávok, ktorý predložíte príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Tento formulár vydáva zahraničný úrad práce (resp. iná príslušná inštitúcia). Maximálna doba, po ktorú môžete potom zahraničné dávky v SR poberať je 3 mesiace. Po túto dobu si budete hľadať zamestnanie v SR a budete podliehať podobnému režimu ako obvyklý uchádzač o zamestnanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Žiadosť o dávku v nezamestnanosti na Slovensku

Pokiaľ nebudete žiadať o zahraničné dávky v nezamestnanosti a vrátili by ste sa po ukončení pracovného pomeru na Slovensko, môžete požiadať o podporu v nezamestnanosti v Sociálnej poisťovni. Pokiaľ Sociálna poisťovňa určí, že ste si na Slovensku zachovali bydlisko - centrum záujmov - i počas doby výkonu práce v zahraničí, zohľadní sa Vám doba poistenia získaná v inom členskom štáte, ktorú preukážete potvrdeným dokumentom U1 (E 301). Výška dávky v nezamestnanosti sa bude vypočítavať z čistého zárobku z posledného zamestnania, najviac však zo sumy maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného pre prípad nezamestnanosti v Slovenskej republike.

Kapitalizácia podpory v Španielsku

Možnosť kapitalizovania podpory v nezamestnanosti priznanej v Španielsku a jej využitie na začatie podnikania sa spravuje španielskymi právnymi predpismi, podľa ktorých bude táto podpora priznaná. Španielska legislatíva takisto určuje, akým spôsobom a kde sa dá (môže) táto podpora v nezamestnanosti využiť.

„K uvedenej problematike nemáme ďalšie bližšie informácie, je však pravdepodobné, že začatie podnikania bude viazané na španielsky trh práce a tamojšie právne prostredie, nakoľko takýto druh podpory je účelovo financovaný. Poskytnutie konkrétnych záväzných informácií v tejto veci prináleží španielskej inštitúcii. Prípadné povolenie exportu takejto špecificky priznanej španielskej dávky na územie Slovenska je vo výlučnej kompetencii príslušnej španielskej inštitúcie,“  vysvetľuje Peter Višváder zo Sociálnej poisťovne.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Podpora Španielsko Návrat Sociálna poisťovňa Zahraničie Cudzina SP Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy