Pracovný trh na Slovensku: Aký bol a čo nás čaká?

Blíži sa koniec roka a s ním spojené bilancie starého roka.Blíži sa koniec roka a s ním spojené bilancie starého roka. Zdroj: photl.com

Blížime sa ku koncu roka a s ním prichádza aj bilancovanie. S novým rokom zas svitá nová nádej na lepší a plnohodnotnejší "zajtrajšok". Zaujímalo preto zaujímalo, ako sa vyvíjal pracovný trh v tomto roku, aké zmeny nás čakajú v nasledujúcom, a aké budú najžiadanejšie pracovné pozície v roku 2015. To všetko nám prezradia traja personalisti.

 

Ako by ste zhodnotili pracovný trh na Slovensku v tomto roku?

Monika Gronská, branch manager z Manpower Slovensko: Pracovný trh v roku 2014 bol z nášho pohľadu rozdelený na 2 rozdielne časti. Prvé dva kvartály roka sme evidovali zo strany zamestnávateľov skôr negatívny, alebo mierny postoj k náboru zamestnancov. Na základe prieskumu trhu práce, ktorý pravidelne naša spoločnosť realizuje, bol čistý index trhu práce v rámci týchto dvoch kvartálov v záporných číslach. Avšak v druhej polovici roka 2014 sme sa stretli s nárastom náborových aktivít u mnohých klientov v rámci Slovenska, čo pozitívne ovplyvnilo trh práce. 

Roman Kubiš, prevádzkový riaditeľ Proact People Slovensko: Pracovný trh na Slovensku prešiel rôznymi zmenami, ktoré boli ovplyvnené hlavne ekonomickým prostredím. Momentálne možno povedať, že trh práce pre rok 2014 bol stabilnejší z hľadiska vytvárania nových pracovných miest v oblasti výroby a dopytu pre kvalitnejších ľudí. Najväčším problémom však v oblasti zamestnanosti naďalej zostáva nepomer medzi ponukou na trhu a dopytom.

Martin Malo, CSO Trenkwalder ČR&SR: Tento rok bol veľmi zaujímavý. Firmy sa snažia o stabilitu a my sme sa snažili byť nápomocní legislatívnym zmenám pre väčšiu transparentnosť pracovných agentúr, ako na slovenskom trhu, tak aj v Česku. Zmeny v oblasti agentúrneho zamestnávania ovplyvnia predovšetkým uchádzačov o zamestnanie a snáď tiež pomôžu zlomiť ich obavy z pracovných agentúr. Celkovo bol tento rok zásadný práve pre viaceré pozitívne zmeny, ktoré nastanú v budúcom roku a pomôžu celej spoločnosti i pracovnému trhu.

Monika Gronská, Manpower Galéria fotiek (4) Zdroj: red.
Martin Malo, CSO Trenkwalder Galéria fotiek (4) Zdroj: red.

Ako sa bude podľa vás vyvíjať pracovný trh v roku 2015? Čakajú nás veľké zmeny?

Monika Gronská, branch manager z Manpower Slovensko: Predpokladáme, že pracovný trh v budúcom roku sa bude vyvíjať podobne, ako v treťom a štvrtom kvartáli roku 2014, teda očakávame pozitívny nárast počtu obsadzovaných pracovných pozícií. V rámci prieskumu Manpower index trhu práce sme zisťovali očakávania zamestnávateľov v súvislosti s náborovými aktivitami na nadchádzajúci kvartál. Výsledkom sú mierne pozitívne plány zo strany zamestnávateľov. Deväť percent zamestnávateľov plánuje nárast nových pozícií a naopak šesť percent zamestnávateľov hovorí o poklese. Predpokladáme, že v tomto duchu by sa mohol niesť aj zvyšok roka 2015.

Roman Kubiš, prevádzkový riaditeľ Proact People Slovensko: Vývoj pracovného trhu v budúcom roku by sa nemal výrazne zmeniť, nakoľko sa neočakávajú žiadne veľké investície, ktoré by mali vytvárať spolu so subdodávateľmi tisícky pracovných miest, preto predpokladáme, že v budúcom roku by sa malo vytvárať zhruba rovnaký počet pracovných miest ako v predchádzajúcom.

Martin Malo, CSO Trenkwalder ČR&SR: Ekonomická kríza už pomaly odznela a firmy sa snažia stabilizovať ako pracovnú silu (výrobnú) a obsadzovať odborníkov na vyššie pozície s cudzojazyčnými zručnosťami. Doteraz sme sa snažili pracovať predovšetkým s flexibilitou výrobných pracovných síl, od budúceho roka sa budeme viac zameriavať na odborníkov s dlhodobou spoluprácou. Tak ako tento rok bude v budúcom roku prevyšovať dopyt po pracovnej sile. Jedným z možných riešení, ktoré sa v minulosti osvedčili, je dovoz zahraničných pracovníkov, ku ktorému chceme pristúpiť až ako poslednému riešeniu. Samozrejme nemôžeme vylúčiť, že niektoré z podnikov neukončia svoju činnosť a nebudú prepúšťať zamestnancov. Z radu našich klientov s touto situáciou nie sme oboznámení a môžeme sa teda domnievať, že nám zatiaľ nehrozí.

Každým rokom vznikajú na pracovnom trhu nové pracovné miesta. Firmy musia pri ich vytváraní pružne reagovať na situáciu na trhu. Môžete spomenúť pracovné pozície, o ktoré bude v roku 2015 najväčší záujem?

Monika Gronská, branch manager z Manpower Slovensko:  Predpokladáme, že rok 2015 bude vo veľkej miere kopírovať najčastejšie obsadzované pozície roka 2014. Ako veľmi podstatné kritérium vnímame práve komplexnosť jednotlivých kandidátov a pridanú hodnotu, ktorú budú schopní potenciálnemu zamestnávateľovi poskytnúť. Za tie najperspektívnejšie pozície považujeme pozície vo výrobnom odvetví a strojárstve (špecialisti, manažéri), v IT odvetví a kandidátov s jazykovými znalosťami a v neposlednom rade rôzne obchodnícke pozície.

Roman Kubiš, prevádzkový riaditeľ Proact People Slovensko: V roku 2015 predpokladáme, že najväčší záujem bude o pracovné pozície z oblasti IT, strojárstva a elektrotechniky (dlhodobý nedostatok špecialistov). Záujem bude aj o operátorov a obchodných zástupcov.

Martin Malo, CSO Trenkwalder ČR&SR:  Najčastejšie hľadáme pre klientov nižšie pozície vo výrobe, ako je operátor výroby, skladník a štandardný nedostatok je po zváračoch a žeriavnikoch. S vyšších pozícií sa najčastejšie vyskytuje väčší dopyt po manažérovi kvality, manažérovi predaja, po projektovom manažérovi a pracovníkovi z oblasti informačných technológií.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Slovensko Bilancia Pracovný trh Personalisti Pracovné pozície 2015 Proznóza
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy