Slovensko sa má zmeniť na priemyselnú veľmoc

Slovákov má v najbližších rokoch zamestnávať najmä priemyselná výrobaSlovákov má v najbližších rokoch zamestnávať najmä priemyselná výroba Zdroj: thinkstock.com

Slovákov má v najbližších rokoch zamestnávať najmä priemyselná výroba. Problém nájsť si zamestnanie by nemali mať najmä ľudia s vysokou úrovňou vzdelania.

Miera zamestnanosti na Slovensku vo vekovej kategórii ľudí od 20 do 64 rokov má do roku 2020 dosiahnuť úroveň 72 %. Slovensko v roku 2013 zaostávalo za týmto cieľom o 7 percentuálnych bodov (p.b.), toto zaostávanie však pravdepodobne zmiernia výsledky za rok 2014. V  1. polroku tohto roka miera zamestnanosti totiž dosiahla úroveň 65,4 %. Vyplýva to z Národnej stratégie zamestnanosti do roku 2020, ktorú vypracovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Podľa ministerstva má Slovensko priaznivú prognózu celkovej zamestnanosti do roku 2020. Problém nájsť si zamestnanie by nemali mať najmä ľudia s vysokou úrovňou vzdelania.

"Súčasne by mal byť evidentný úbytok pracovných príležitostí pre obyvateľstvo s nízkou a strednou úrovňou vzdelania," konštatuje rezort práce v stratégii.

Ťažiskovým sektorom zamestnanosti má byť v najbližších rokoch priemyselná výroba.

"Z hľadiska zamestnania aj v roku 2020 by mal byť najvyšší počet osôb zamestnaných ako technici a odborní pracovníci. Vysoký podiel na celkovej zamestnanosti si udržia aj pracovníci v službách a obchode," píše sa v prognóze.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Podľa rezortu práce je preto potrebné v najbližších rokoch zabezpečiť dostatočný počet a vhodnú štruktúru kvalifikovaných pracovných síl vo všetkých sektoroch národného hospodárstva.

"Súčasne je dôležité zabezpečiť účinné opatrenia na začlenenie nízkokvalifikovaného obyvateľstva na trh práce, predchádzanie dlhodobej nezamestnanosti a neaktivity vrátane rozvoja inkluzívneho zamestnávania," priblížilo MPSVR v národnej stratégii.

Národná stratégia zamestnanosti stanovuje cieľ aj v oblasti dlhodobej nezamestnanosti. Tá by mala do roku 2020 klesnúť pod 3 %.

"Ak sa ekonomická aktivita a zamestnanosť nezmenia, počet nezamestnaných v statickom variante sa zníži približne o 25.000 do roku 2020," uvádza sa v stratégii.

Najväčší pokles počtu nezamestnaných by pritom mal byť zaznamenaný v Banskobystrickom kraji a v Trenčianskom kraji. Najmenej sa má počet nezamestnaných znížiť v Prešovskom kraji a v Bratislavskom kraji.

Viac o téme: Slovensko Výroba Domáce Zamestnanosť Priemysel Priemyselná výroba Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy