'Zárobok' dôchodcov je skoro 400 eur

Zárobok dôchodcov sa bude prepočítavať.Zárobok dôchodcov sa bude prepočítavať. Zdroj: thinkstock.com

Sociálna poisťovňa vyplatila viac ako milión starobných dôchodkov v hodnote skoro štyristo eur. Novinkou však je, že pracujúcim dôchodcom sa bude prepočítavať výška dôchodku každý rok.

Priemerná výška starobného dôchodku dosahovala na konci septembra tohto roka 399,38 eura. Oproti augustu narástla o 0,18 eura. Ako ďalej informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, takýchto penzií vyplatili ku koncu minulého mesiaca viac ako milión.

K poslednému septembrovému dňu bolo zároveň vyplatených 293 513 vdovských dôchodkov, priemerná výška jednej takejto penzie bola na úrovni 242,71 eura. V porovnaní s augustom sa zvýšila o 0,18 eura. Sociálna poisťovňa poukázala ku koncu uplynulého mesiaca aj 231 651 invalidných dôchodkov, v priemere dostávali poberatelia 267,69 eura. Medzimesačne ide o pokles 0,29 eura. V závere septembra evidovala Sociálna poisťovňa viac ako 1,3 milióna dôchodcov, počet vyplatených penzií presiahol 1,6 milióna.

Poisťovňa prepočíta pracujúcim dôchodky

Sociálna poisťovňa bude automaticky každý rok pracujúcim dôchodcom prepočítavať ich dôchodok. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k vládnemu návrhu zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorý schválil Výbor Národnej rady (NR) pre sociálne veci a bude sa ním súčasne novelizovať zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Na rokovanie výboru ho predložil poslanec vládnej strany Smer-SD Viliam Jasaň.

Zmenu ohľadom prepočítavania dôchodku pracujúcich dôchodcov priniesla už novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú parlament schválil definitívne v júni tohto roka.

"Súčasná právna úprava, ktorá mala byť účinná od 1. januára 2015, umožňovala takéto prepočítavanie raz ročne, ale len na žiadosť. To, čo je teraz veľká zmena, je zníženie administratívnej záťaže tak pre SP, ako aj pre poistenca, pretože nemusí chodiť žiadať o tento prepočet," vysvetlila riaditeľka sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jana Kolesárová.

SP tak čakajú nové úlohy, a to zmeniť svoje systémy na to, aby takýto automatický prepočet dokázala vykonať. Ako uviedla Kolesárová, v súčasnosti je na Slovensku približne 120.000 pracujúcich dôchodcov.

"Doteraz možnosť prepočítať dôchodok mali iba takí, ktorým zaniklo dôchodkové poistenie, teda ako pracujúci dôchodcovia skončili napríklad pracovný pomer a ak ten pomer trval niekoľko rokov, tak o prepočet dôchodku mohli požiadať až po skončení pracovného pomeru," doplnila Kolesárová.

Viac o téme: Dôchodca Dôchodok Penzia Pracujúci dôchodca Starobný dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: SITA; TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy