Pravda o Slovákoch! Väčšina nezamestnaných nikdy nepracovala

Viac ako 85 tisíc nezamestnaných Slovákov nikdy nepracovalo.Viac ako 85 tisíc nezamestnaných Slovákov nikdy nepracovalo. Zdroj: thinkstock.com

Najpočetnejšiu skupinu nezamestnaných, tvoria ľudia, ktorí nikdy nepracovali. ľudia z priemyselnej výroby a tretiu najpočetnejšiu skupinu tvoria tí, u ktorých od ich posledného zamestnania uplynulo až 8 rokov.

Slovenský pracovný trh sa dodnes nespamätal z dopadov globálnej hospodárskej krízy. Pre bežného človeka je v horších časoch najväčším strašiakom práve hrozba straty práce. Podľa najnovšieho výberového zisťovania pracovných síl za 1. štvrťrok 2014 bolo v úvode tohto roka na Slovensku bez práce 382,9 tisíc Slovákov.

Výsledky výberového zisťovania pracovných síl pravidelne zverejňuje ŠÚ SR. Z najnovšieho vydania vyplynulo, že viac než pätina z nezamestnaných, teda až 85,6 tisíc Slovákov, nikdy nemalo prácu. Títo ľudia teda nemali možnosť získať pracovné návyky, po ukončení štúdia zostali doma a zamestnanie si dodnes nenašli. Ide o časť minuloročných absolventov, ktorí sú bez práce niekoľko mesiacov, ale aj o ľudí, ktorí si po škole nedokázali nájsť prácu aj celé roky. O to ťažšia je ich situácia na slovenskom pracovnom trhu, kde na jedno voľné miesto pripadajú desiatky nezamestnaných.

Až 76,8 tis. nezamestnaných pracovalo naposledy v oblasti priemyselnej výroby. Priemysel je naším najväčším zamestnávateľom a s hospodárskou krízou súvisiaci pokles zahraničného dopytu sa v tomto odvetví postaral o masívne prepúšťanie. Pokles počtu zamestnaných v priemysle dosiahol v krízovom období až – 20 % a priemysel stále nedokázal nabrať prepustených zamestnancov späť.

Ďalšími odvetviami, z ktorých pochádza najvyšší počet nezamestnaných Slovákov, sú stavebníctvo, veľkoobchod a maloobchod. Stavebníkov už niekoľko rokov trápi klesajúca produkcia a ani príchod leta nie je zárukou rastu zákaziek. Predtým, ako sa stali nezamestnanými, pracovalo v odvetví stavebníctva až 33,3 tisíca Slovákov, ktorí sú v súčasnosti bez práce. O stovku menej nezamestnaných ľudí pracovalo naposledy v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu.

Až v prípade cca 60 tisíc nezamestnaných nebolo zistené, v akej oblasti pred stratou práce pôsobili. Od ich posledného zamestnania totiž uplynulo až viac ako 8 rokov.

Posledná (pracovná) činnosť nezamestnaných ľudí:

  1. nikdy nemali zamestnanie (85,6 tisíc)
  2. priemyselná výroba (76,8 tisíc)
  3. nezistené (60,1 tisíc)
  4. stavebníctvo (33,3 tisíc)
  5. veľkoobchod a maloobchod (33,2 tisíc)
  6. verejná správa, sociálne zabezpečenie (16,3 tisíc)
  7. pôdohospodárstvo (14,5 tisíc)
  8. ubytovacie a stravovacie služby (12,6 tisíc)
  9. zdravotníctvo, sociálna pomoc (10,8 tisíc)
  10. doprava a skladovanie (10,5 tisíc)
  11. vzdelávanie (5,3 tisíc)
  12. administratívne služby (5,1 tisíc)
  13. dodávka vody, odpady (4,0 tisíc)
  14. ostatné činnosti (3,4 tisíc)
  15. informácie a komunikácia (2,7 tisíc)
  16. finančné a poisťovacie činnosti (2,1 tisíc)
  17. umenie, zábava a rekreácia (2,1 tisíc)
  18. odborné, vedecké a technické činnosti (2,0 tisíc)
  19. dodávka elektriny, plynu, pary (1,2 tisíc)
  20. ťažba a dobývanie (0,9 tisíc)
  21. činnosti v oblasti nehnuteľností (0,4 tisíc)
     
Viac o téme: Poštová banka Nezamestnaní Činnosť Slováci Aktivita slovákov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy