Nezamestnanosť v eurozóne: Kde je najvyššia a kde najnižšia?

Na Slovensku je nezamestnaných skoro 13 % ľudí. Miera nezamestnanosti má v letných mesiacoch klesnúť, koncom roka sa však očakáva jej zvýšenie.Na Slovensku je nezamestnaných skoro 13 % ľudí. Miera nezamestnanosti má v letných mesiacoch klesnúť, koncom roka sa však očakáva jej zvýšenie. Zdroj: thinkstock.com

V celej Európskej únii je bez práce okolo 25 milióna ľudí. Najhoršie je na tom Grécko, Španielsko a Cyprus. Najmenej nezamestnaných je v Rakúsku, v Nemecku a na Malte.

Miera nezamestnanosti v eurozóne na sezónne upravenej báze v júni 2014 klesla na 11,5 % z májových 11,6 %. A znížila sa aj v porovnaní s júnom 2013, keď bola na úrovni 12 %. Júnová miera nezamestnanosti v regióne, ktorý platí eurom, je najnižšia od septembra 2012. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

V celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) klesla miera nezamestnanosti v júni tohto roka na 10,2 % z 10,3 % v predchádzajúcom mesiaci a z 10,9 % v júni 2013 a dosiahla tak najnižšiu úroveň od marca 2012.

Eurostat odhaduje, že v júni bolo v EÚ bez práce 25,005 milióna mužov a žien, z toho 18,412 milióna v eurozóne. V porovnaní s májom 2014 sa počet nezamestnaných v celej únii znížil o 198-tisíc a v eurozóne o 152-tisíc. V medziročnom porovnaní klesol počet nezamestnaných v EÚ o 1,54 milióna osôb a v eurozóne o 783-tisíc.

Spomedzi členských štátov EÚ najnižšiu mieru nezamestnanosti zaznamenalo v júni Rakúsko (5 %), za ktorým nasledujú Nemecko (5,1 %) a Malta (5,6 %). Najvyššia nezamestnanosť bola v Grécku (27,3 % v apríli 2014) a v Španielsku (24,5 %). Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júni 13,8 % a bola šiesta najvyššia v rámci EÚ.

V medziročnom porovnaní klesla v júni nezamestnanosť v 21 štátoch únie, v piatich sa zvýšila a v Holandsku a Švédsku stagnovala. Najstrmšie pritom klesla nezamestnanosť v Portugalsku (z 16,6 % na 14,1 %) a najviac sa zvýšila v Luxembursku (z 5,9 % na 6,3 %).

Mladí nezamestnaní

Vo vekovej kategórii do 25 rokov bolo v júni 2014 v celej EÚ bez práce 5,13 milióna mladých ľudí, z toho 3,32 milióna v eurozóne. V medziročnom porovnaní sa ich počet znížil v celej únii o 506-tisíc a v regióne, ktorý platí eurom, klesol o 244.000 osôb.

Miera nezamestnanosti medzi mladými dosiahla v júni tohto roka v EÚ 22 % a v eurozóne 23,1 %. To je pokles v porovnaní s vlaňajšou mierou nezamestnanosti medzi mladými, ktorá bola v júni 2013 v EÚ na úrovni 23,6 % a v eurozóne na úrovni 23,9 %.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Nezamestnanosť na Slovensku

Nezamestnanosť na Slovensku by mohla v tomto roku klesnúť na 13 % až 12 %. Očakávajú to analytici. Štatistiky v najbližších mesiacoch by však mohlo negatívne ovplyvniť pribúdanie mladých nezamestnaných na úradoch práce.

"V prázdninových mesiacoch by nezamestnanosť ešte mohla mierne poklesnúť, stále však zostane pomerne vysoká a s blížiacim sa koncom roka zrejme mierne vzrastie," očakáva analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR miera nezamestnanosti v júni tohto roka dosiahla úroveň 12,78 %. Júlové štatistiky by však mohli mierne negatívne ovplyvniť absolventi škôl, ktorí sa na úradoch práce zaevidujú medzi uchádzačov o zamestnanie. Ako totiž skonštatovala spoločnosť McROY, počet novo evidovaných absolventov vysokých škôl medziročne mierne stúpol, rovnaký trend platí aj pre stredné školy, kde sa však prílev absolventov naplno pravdepodobne prejaví až v júli, teda po skončení školského roka.

"V júni na úradoch práce pribudli tisíce vysokoškolských absolventov a v septembri nás čaká ďalšia vlna, keď sa na úradoch začnú registrovať stredoškolskí absolventi," tvrdí Vrabcová.

Podľa jej slov, práve absolventi sú pritom podľa ústredia práce zaradení spolu s dlhodobo nezamestnanými, či s ľuďmi nad 50 rokov medzi takzvaných znevýhodnených uchádzačov o prácu.

"Zamestnanie si totiž hľadajú ešte ťažšie, ako ostatní ľudia bez práce," skonštatovala Vrabcová.

Odborníci sú tak presvedčení, že trh práce potrebuje prepojenie so vzdelávacím systémom.

"Problém zlej štruktúry a nízkej kvality slovenského školstva, ktoré nedokáže pripravovať mladých ľudí pre prax, sa nedá vyriešiť zo dňa na deň. Je teda prirodzené, že k žiadnemu skokovému poklesu nedošlo, horšie však je, že sa v tejto oblasti nič zásadné nerobí. Pre pokles absolventskej nezamestnanosti pritom nepostačia iba kozmetické zmeny, je potrebné túto oblasť zmeniť komplexne," tvrdí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.

Podľa jeho slov riešením na zníženie nezamestnanosti mladých by mohlo napríklad byť spružnenie Zákonníka práce, zníženie nákladov zamestnávateľov spojených s prácou na dohodu, ako aj zmena podmienok, ktorými sú zriaďované a financované stredné odborné školy.

Najvyššia nezamestnanosť v EÚ:

  1. Grécko
  2. Španielsko
  3. Cyprus
  4. Chorvátsko
  5. Portugalsko
  6. Slovensko
  7. Bulharsko
  8. Írsko
  9. Lotyšsko
  10. Taliansko

Najnižšia nezamestnanosť v EÚ:

  1. Rakúsko
  2. Nemecko
  3. Malta
  4. Spojené kráľovstvo
  5. Dánsko
  6. Česko
  7. Švédsko
  8. Luxembursko
  9. Rumunsko
  10. Holandsko
Viac o téme: Slovensko Nezamestnanosť Eurozóna Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Eurostat, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy