Nový fenomén na trhu práce: Klout skóre zvyšuje preferencie

Klout skóre môže rozhodnúť o najímaní ľudí do pracovného procesu.Klout skóre môže rozhodnúť o najímaní ľudí do pracovného procesu. Zdroj: photl.com

Klout skóre prináša nové meranie ľudskej aktivity na sociálnych sieťach. Budú sa podľa neho orientovať aj zamestnávatelia?

Nový systém hodnotenia zamestnaneckej aktivity môže rozhodnúť o najímaní ľudí do pracovného procesu. Odteraz majú zamestnávatelia možnosť zistiť skóre potenciálnych zamestnancov, ktoré vypovedá o ich aktivite na sociálnych sieťach.

Ste na sociálnych sieťach Facebook, Twitter alebo Google+? Ako často ich využívate? Vašu aktivitu vám odteraz môže „odmerať“ Klout na základe tzv. Klout skóre, ktoré vám meria vašu aktivitu na sociálnych sieťach. Čím viac ste aktívny , tým vyššie číslo na stupnici od 1 do 100 môžete dosiahnuť a tým sa stávate viac zaujímavým človekom.

Pre niekoho sa takéto meranie aktivity  na internete môže zdať ako nočná mora. Je však možné, že v blízkej budúcnosti sa budú spoločnosti rozhodovať o kandidátovi aj na základe Klout skóre, aby ho zamestnali. Pre niekoho môže toto skóre priniesť pozitívny efekt, najmä ak jeho práca súvisí s využívaním sociálnych sietí a internetových služieb. Je zrejmé, že práve jeho vysoké číslo poukáže na jeho záujem o využívanie nových médií. Tu potom nastupuje otázka: Je potrebné, aby sa dobrý marketing, zákaznícky servis alebo nejaká komunita ľudí propagovali viditeľným spôsobom na sociálnych sieťach?

"Klout skóre je fenomén, s ktorým som sa stretla iba v zahraničí a hlavne pri firmách zaoberajúcich sa hlavne marketingom, IT alebo inováciami. V prípade slovenského trhu ide určite o hudbu budúcnosti," Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment.

Pri práci PR konzultanta, redaktora alebo programátora poskytne Klout skóre veľa informácií. Napríklad pri hodnotení aktivity na FB alebo Twitteri vypovedá o tom, či uchádzač o prácu alebo zamestnanec dokáže využiť sociálne siete aj na získanie nového klienta, či na vytvorenie určitej mienky.

"Zamestnávateľ si však ešte pred nástupom do zamestnania môže overiť nápady a názory potenciálnych uchádzačov na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn či Xing. Na druhej strane existujú ľudia, ktorí si svoje súkromie chránia a preto využívajú sociálne siete minimálne. Neznamená to však, že sú menší odborníci alebo že nemajú čo povedať," tvrdí Ivana Brutenič.

Služba Klout skóre funguje podobným spôsobom ako twittovanie na Twitteri, čo poukazuje na to, že systém v minulosti priniesol pozitívny efekt a bude pravdepodobne úspešný aj v budúcnosti. V tomto prípade bude Klout skóre závisieť od toho, kto vás nasleduje na sociálnej sieti Twitter, kto twittuje na vašej nástenke, čo twittujete a kto reaguje na váš twitt. Tieto všetky dôkazy však ešte stále nemusia poukazovať na to, že ste sústredený alebo že ste tímový hráč.

Ukážka popisu práce pre potenciálneho uchádzača:

  • znalosť a aktívne používanie sociálnych médií

  • schopnosť pracovať samostatne aj v tíme

  • skúsenosti s prácou Radian6, videom a fotografiami

  • Klout skóre 35 a viac

Pre niekoho sa môže zdať absurdné, aby spoločnosť, ktorá hľadá do svojho tímu ľudí, aby zverejnila povinnosť dosiahnuť určitú hodnotu Klout skóre. Zo strany potenciálneho uchádzača o zamestnanie môže byť toto číslo odstrašujúce a vo firme, ktorá to vyžaduje nebude chcieť pracovať. Či sa Klout skóre uchytí vo svete práce je otázne. Avšak jedno je jasné: ľudia dokážu vyprodukovať úžasné veci, keď to najmenej čakáte.

Používať rôzne nástroje na internete nie je žiadna veľká veda, ale je dôležité byť skutočným prínosom pre spoločnosť.

Viac o téme: Hodnotenie Vyhľadávanie Hľadanie Sociálne Fenomén Ľudí Siete Klout Skóre
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: techcrunch.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy