10 vecí, ktoré by ste mali vedieť pred pohovorom na Facebooku

FacebookFacebook Zdroj: Facebook

Túžite získať pracovné miesto na sociálnej sieti Facebook? Vitajte v klube. Ak budete mať dostatok šťastia, stanete sa súčasťou gigantického sociálneho média s bezstarostnou kultúrou a pozitívnymi výsledkami. Pred uskutočnením pracovného pohovoru by ste však mali vedieť niekoľko vecí.

 V zahraničí existuje webstránka Glassdoor.com, na ktorej sa zhromažďuje komunita ľudí zdieľajúca pracovné a kariérne skúsenosti z jednotlivých spoločností. Môžete si tu prečítať názory zamestnancov ako aj kandidátov na pracovné prostredie a firemnú kultúru. My vyberáme skúsenosti ľudí, ktorí sa hlásili na pohovor do spoločnosti Facebook.

10 dôležitých vecí pred uskutočnením pohovoru:

  1. Ukážte nadšenie pre prácu
    Nadšenie pre prácu by ste mali ukázať počas pohovoru v akejkoľvek práci, špeciálne však v spoločnosti Facebooku. Kandidát na pozíciu Facebook IT analytik radí, aby ste ukázali nebojácnosť pri zdieľaní akýchkoľvek úloh a preberaní zodpovednosti za úlohy, ktoré vaša pozícia vyžaduje. Ako to však spraviť? Svoje ciele a predchádzajúce úspechy rozprávajte s entuziazmom v hlase. Avšak pozor, aby váš tón hlasu nevyznel príliš opovážlivo.

  2. Urobte si neobmedzený čas na pohovor
    Ak sa chystáte na pozíciu operačný inžinier Facebooku, buďte pripravený na to, že budete mať dva technické telefonické pohovory v trvaní 45 až 60 minút, počas ktorých by ste mali zvládnuť praktické cvičenia. Tretí pohovor bude trvať o niečo kratšie. Počas tridsiatich minút sa porozprávate s manažérom. Vďaka viacerým kolám, ktoré absolvujete, máte možnosť sa porozprávať s ľuďmi zo spoločnosti, s ktorými v prípade pozitívneho výberového onania budete spolupracovať. Tak získate aj vy prehľad o spoločnosti a ľuďoch, ktorí v nej pracujú. Aj keď môže byť únavné prechádzať z pohovoru na pohovor, je to dobrá skúsenosť, ktorá vás môže pripraviť na interview aj úplne v inej firme.

  3. Práca v tíme je dôležitá
    Buďte pripravený na otázky smerujúce  na vaše predchádzajúce skúsenosti.

    „Ako sa vám pracovalo v tíme ľudí? „Aký pracovný postup ste zvolili, ak jeden z členov tímu odmietol participovať na plnení pracovnej úlohy?“ 

    Aj takéto otázky vás môžu čakať na pozíciu operačný analytik. Pred pracovným pohovorom si pripravte odpovede na dané otázky. Ak ste sa v pracovnej sfére ešte nestretli s danou situáciou, teoretickú odpoveď však musíte poznať.

  4. Neočakávajte hladký priebeh pohovoru
    Aj keď ste dobre pripravený na pohovor, vždy vás môže niečo prekvapiť. Kandidátka na pozíciu personalistky Facebooku tvrdí, že by ste mali mať vždy na mysli firemnú kultúru spoločnosti. Predchádzajúca pracovná skúsenosť je cenná kvalifikácia, ale do úvahy musíte bať firemnú kultúru, pracovné prostredie a pracovné vzťahy.

  5. Návrhy na zlepšenie
    Aké nové návrhy by ste priniesli spoločnosti do Facebook? Produktovo-marketingový kandidát radí: Buďte pripravený aj na otázky týkajúce sa problémov, ktorým čelí sociálna sieť a ako by ste ich riešili, alebo ich eliminovali.

  6. Zvážte firemnú kultúru
    Rozmýšľali ste niekedy nad tým, či vám vyhovuje firemná kultúra spoločnosti? Senior technický konzultant počas pracovného pohovoru v spoločnosti Facebook zistil, že pracovné prostredie je veľmi živé a otvorené. Táto skutočnosť ho do istej mieri ovplyvnila, že začal rozmýšľať o tom, či práca v tejto spoločnosti bude tá správna pre neho. Preto mu firma umožnila stretnúť sa s manažérom a riaditeľom, ako aj s ďalšími možnými spolupracovníkmi. Až po tomto kroku uskutočnil svoje rozhodnutie.

  7. Oblečenie a firemná kultúra
    Z internetovej stránky sa môžete dozvedieť, že firemná kultúra Facebooku je bezstarostná a neformálna. To však neznamená, že by ste  na interview mali prísť v športovom oblečení. Aj v tejto spoločnosti ako v ktorejkoľvek inej, by ste v prvom rade mali prezentovať sami seba. Na pohovor preto odporúčame obliecť sa profesionálne.

  8. Pod paľbou otázok
    Ako by ste odpovedali na otázky tohto typu? „Ako pridáte nového užívateľa do databázy členov? Ak by ste mali byť zvieraťom, aké by ste si vybrali? Aký je rozdiel medzi Facebook ads a Google Ads? Môže Facebook vstúpiť na trh v Číne? V čom vidíte najväčší úspech Facebooku počas najbližších päť rokov?“ Nikdy neviete, akou otázkou vás môže personalista počas pohovoru prekvapiť. Dôležité je však, aby ste odpovedali v pokoji. Vyhraďte si pár sekúnd na odpoveď, kým si sformulujete vaše myšlienky.

  9. Informácie z prvej ruky
    Najlepšie informácie o spoločnosti získate priamo od zamestnancov firmy. Ak chcete nájsť nejakých známych (alebo priateľov známych) skúste ich vyhľadať prostredníctvom Facebooku alebo sociálnej siete LinkedIn.

  10. Obchodné tajomstvo
    Každý nový zamestnanec musí byť pripravený, že mu spoločnosť, ktorá disponuje rôznymi štatistikami, databázami a ďalšími citlivými informáciami, dá povinne podpísať dohodu o mlčanlivosti (zo zahraničia známa aj ako NDA – non dislosure agreement). Pred podpisom každej zmluvy je preto povinnosť každého človeka podrobne si preštudovať zmluvné podmienky.
Viac o téme: Interview Pohovor Facebook
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, ami, Zdroj: Forbes.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy