Nespravte si hanbu: Brzdí vás v práci neprofesionálny vzhľad?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Váš šéf vás pozval na konferenciu a neskôr poslal email s informáciou, že by ste sa mali obliecť v štýle "business casual". Nemáte potuchy, čo to znamená, no ísť tam musíte, a preto zariskujete a zvolíte svoje nové letné šaty a sandále. Keď však prídete na miesto, zistíte, že ste si vybrali príliš neformálne oblečenie a cítite sa trápne, rovnako aj váš šéf.

„Byť oboznámený s jednotlivými štýlmi dress kódu, pochopiť čo znamenajú a dodržiavať ich je kriticky dôležité,“ radí Darlene Priceová, prezidentka Well Said Inc. a autorka knihy. „Zamestnanci sú povinní prispôsobiť sa firemným normám. Často to znamená udržiavať profesionálny vzhľad v kancelárii, na stretnutiach s klientmi i na ostatných firemných akciách,“ dodáva.


Prečítajte si tiež: Prieskum odhalil, ako uvažujú nadriadení: 9 dôvodov, prečo vás nepovýšili a nemáte lepší plat


Priceová si počas svojho 20-ročného pôsobenia ako kouč v exekutíve všimla, že jedným z najčastejších problémov bolo práve nevhodné oblečenie v práci. „Mnoho vysoko inteligentných, kvalifikovaných  a schopných mužov i žien zostáva mimo hru, pretože nedokážu svoje schopnosti zdôrazniť vzhľadom,“ hovorí. „Z "business casual " vynechali "business" a brzdí ich nedostatočne profesionálny vzhľad.“

Prezidentka Well Said Inc. to považuje za frustrujúce, pretože oblečenie jednoznačne neurčuje skutočnú úroveň schopností a dôveryhodnosti, hoci môže ovplyvniť ako okolie tieto vaše vlastnosti vníma, a teda v dôsledku aj vašu kariéru.


Mohlo by vás zaujímať: Zaškatuľkovaní už za pár sekúnd: Takto vás neznámi vnímajú na prvý pohľad​


Problémom je aj skutočnosť, že väčšina ľudí v súčasnosti nemá jasnú predstavu o rôznych štýloch dress kódu. Napríklad neexistuje žiadna definícia pojmu "business casual ". Podľa Priceovej totiž „závisí od viacerých faktorov vrátane odvetvia, veľkosti firmy, počtu zamestnancov, vzťahov s klientmi, podnebia, kultúry a priemerného veku zamestnancov.“ Vo väčšine spoločností tento druh dress kódu povzbudzuje zamestnancov k budovaniu profesionálneho imidžu a zároveň užívaniu si viac neformálneho  a uvoľneného oblečenia.

Vhodné oblečenie v štýle "business casual " v praxi preto znamená:

  • elegantné nohavice
  • košeľu či blúzku s golierom, taktiež s krátkym rukávom
  • sezónny športový kabát
  • šaty alebo sukňu pod kolená, prípadne dlhšie
  • sako na mieru
  • pletený sveter
  • mokasíny, elegantné kožené topánky či pekné sandále
  • nepovinnú kravatu
Viac o téme: Oblečenie Kód Business Dress Casual
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy