Nechcete v práci pôsobiť neprofesionálne? Na toto si dajte dobrý pozor

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak ste práve nastúpili do nového zamestnania a nemáte za sebou veľa pracovných skúsenosti, zrejme sa budete cítiť, že každý z vašich kolegov je nielen starší, ale aj šikovnejší. Nedovoľte, aby vás tieto pocity ovplyvnili a najmä sa podľa toho nesprávajte.

Nezáleží na tom koľko skúseností či šedín máte v porovnaní s ostatnými. Na prácu, ktorú robíte vás predsa najali a so svojimi kolegami predsa pravidelne spolupracujete. Čím viac sa k nim budete správať ako rovný k rovnému, tým viac vás tak budú vnímať. Samozrejme by ste to nemali prehnať a tváriť sa, že ste dôležitejší ako všetci okolo vás, no určite si pestujte zdravú dávku sebavedomia.

Ak nechcete pôsobiť neprofesionálne, vyhýbajte sa týmto frázam a slovám:

  1. Neviem.
    Nikto nevie všetko, no ak sa vás kolega spýta otázku, nevyzerá príliš dobre ak na neho pozeráte ako vyplašená srnka a neviete odpovedať. Vaše okolie by si mohlo myslieť, že nie ste na prácu dostatočne kvalifikovaní.
  2. Musím sa spýtať šéfa.
    Bez ohľadu na to, akú pozíciu zastávate, niektoré rozhodnutia nemôžete spraviť sami. Namiesto zdôrazňovania svojho nedostatku moci radšej teda povedzte, že kým spravíte rozhodnutie, chcete sa najskôr poradiť.
  3. Je to v poriadku?
    Nie je nič horšie ako sa spýtať šéfa túto otázku s doširoka otvorenými vystrašenými očami. Pokiaľ potrebujete utvrdenie od nadriadeného, vhodnejšie je spýtať sa na jeho názor či tipy.
  4. veľmi, šialene, extrémne...
    Odstráňte zo svojho slovníka zbytočné slová a najmä nepreháňajte.
  5. Ahoj, ja som Daniel.
    Medzi kolegami, kde vládne priateľská atmosféra je fajn predstaviť sa neformálne, no nezabúdajte na dôležitosť  vhodného spoločenského správania a etikety, keďže reprezentujete spoločnosť.
  6. „ja“ a „mne“
    Ak začnete používať slová „ja“, „mne“ a „moje“ menej často, budete pôsobiť silnejšie i sebavedomejšie, pretože ostatní pochopia, že nepotrebujete upozorňovať na svoju osobu, aby vás rešpektovali.
  7. Som k dispozícii kedykoľvek vám to vyhovuje.
    Zbytočne neklamte. Keby si osoba, ktorej ste to povedali, chcela dať stretnutie o piatej ráno v stredu o dva týždne, zrejme by ste nesúhlasili.
  8. Dúfam, že sa čoskoro ozvete.
    Namiesto dúfania a viery v odozvu, ktorú nevyhnutne potrebujete, radšej povedzte, že sa na ňu tešíte, aby ste dali jasne najavo, že ju očakávate.
Viac o téme: Práca Problém Slová Fráza Neprofesionálny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: mashable.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy