7 znamení, že ste v nesprávnej spoločnosti

Komunikácia už na pracovnom pohovore by mala byť profesionálna a úctivá. To je jeden zo znakov dobrej spoločnosti.Komunikácia už na pracovnom pohovore by mala byť profesionálna a úctivá. To je jeden zo znakov dobrej spoločnosti. Zdroj: thinkstock.com

Na pracovný pohovor neprichádzajte iba s veľkými očakávaniami, ale aj s otvorenými očami. Všímajte si detaily už počas pracovného pohovoru. Ak zistíte, že sa vás dotýka jeden alebo dva varovné signály, neznamená to, že by ste do práce nemali nastúpiť. Ak však zachytíte viac ako tri varovné znaky, mali by ste byť na pozore.

 

Varovné znamenia, ktoré hovoria o tom, že ste v nesprávnej spoločnosti:

  1. Komunikácia s vami je neprofesionálna a neúctivá
    Tak, ako sa k vám chovajú počas pracovného pohovoru je iba malou ukážkou toho, ako budú s vami neskôr komunikovať. Vaša komunikácia by sa mala niesť v profesionálnom duchu a s úctou.
     
  2. Personalista alebo manažér spochybňuje vaše slová
    Každý vzťah, aj ten pracovný sa zakladá na dôvere. Každá strana, ktorá vstupuje do vzťahu má svoje očakávania. Zamestnávateľ je opatrný pri najímaní do pracovného pomeru nového človeka a kandidát si taktiež spoločnosť preveruje. Avšak počas pohovoru by nemal uchádzač pocítiť náznak nedôvery. Ak zamestnávateľ prejaví nedôveru počas pohovoru, je to signál, že nedôveruje ani svojim zamestnancom. Prostredie plné nedôvery určite nie je vhodné, aby ste v ňom strávili osem a viac hodín denne.
     
  3. Ľudia na pracovisku vyzerajú nešťastní
    Pri vstupe na pracovisku si ako prvé určite všimnete prvé signály – nečisté pracovné prostredie, halda neuprataných papierov a dokladov na stole alebo zemi. A na tvárach zamestnancov sa zračí nespokojnosť alebo smútok. Ak na vás pracovné prostredie pôsobí depresívne, určite sa nebudete dobre cítiť na pracovisku.
     
  4. Spoločnosť má zlú reputáciu
    Tak, ako si vás personalista alebo HR manažér preveruje, môžete tak urobiť aj vy. Na internetových fórach určite nájdete vyjadrenia mnohých nespokojných zamestnancov. Berte ich však s rezervou. Vo väčšine prípadov sa zamestnanci iba sťažujú. Pozitívnych reakcií nájdete menej. Ak vám po prvom kole pracovného pohovoru vŕta v hlave nejaká prečítaná informácia a týkala by sa vašej budúcej práce, určite sa na to spýtajte. Môže vás napríklad trápiť pracovná doba, ktorá je podľa vyjadrení niektorých zamestnancov  na diskusných fórach dlhšia, ako udáva budúci zamestnávateľ. V takomto prípade sa opýtajte aj na preplácanie nadčasov alebo poskytovanie pracovného voľna.
     
  5. Myslíte si, že nebudete vychádzať s vašim šéfom a kolegami
    Vstupnú bránu na nové pracovisko vám väčšinou otvára šéf. Je prvou kontaktnou osobou a pravdepodobne aj tou najdôležitejšou, s ktorej sa budete zodpovedať za vašu prácu. Mala by to byť osoba, s ktorou môžete diskutovať. Nemusí byť váš kamarát, ale je dôležité, aby vám vedel poradiť a usmerniť vás v práci. Aj v tomto prípade, verte svojmu inštinktu. Ak sa vám osobnostne nepozdáva, pravdepodobne si ani pracovne nebudete vychádzať.
     
  6. Vaše pracovné povinnosti nie sú jasne definované
    Z pracovného pohovoru by vám malo byť jasné, aké pracovné povinnosti vás čakajú v novej práci. Nemalo by sa stať, že ak absolvujete prvé kolo s personalistom a druhé kolo s manažérom spoločnosti, že vám títo dvaja ľudia poskytnú rozdielne informácie o vašich úlohách.
     
  7. Chcú vás do spoločnosti ihneď, pomaly bez vstupného pohovoru
    Ak sa uchádzate o sezónne práce, môže sa vám stať, že vás zoberú aj bez vstupného pohovoru. V prípade serióznej spoločnosti to však nie je dobré znamenie. Okamžitý nástup vyznieva ako zúfalstvo zo strany od zamestnávateľa. Pretože každý dlhodobý biznis si vyžaduje aj dlhodobú prípravu a v prípade nového zamestnanca do pracovného pomeru si vyžaduje jeho overenie.
     
Viac o téme: Interview Spoločnosť Znaky Pracovný pohovor Zlá spoločnosť Nesprávna spoločnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Boston.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy