Slováci sú verní jednému zamestnávateľovi viac ako 5 rokov

Slováci sú najvernejší voči zamestnávateľovi z krajín V4.Slováci sú najvernejší voči zamestnávateľovi z krajín V4. Zdroj: photl.com

Slovákom sa s pribúdajúcim vekom „nechce“ meniť prácu. Faktom zostáva aj to, že za posledný rok sa vytvoril menší počet vytvorených miest. Viac než polovica Slovákov nad 40 rokov prácu nemenila už viac ako 10 rokov.

Hovorí sa, že každá spoločnosť je len taká dobrá, akí dobrí sú ľudia, ktorí ju tvoria. Snahou zamestnávateľov je preto nielen prijímať talentovaných a cenných zamestnancov, ale si ich vo svojich radoch aj udržať. Vynaložené úsilie a investícia do zamestnancov sa firme  totiž vrátia v podobe spokojných a lojálnych ľudí. A práve Slováci sú svojim zamestnávateľom verní.

Až 64 % pracujúcich Slovákov, teda približne 1,3 mil. ľudí, je svojmu súčasnému zamestnávateľovi verných viac ako 5 rokov. Dlhšie ako celú jednu dekádu v súčasnej práci „zarezáva“ 37 % zamestnaných Slovákov, teda až cca 0,7 mil. ľudí. Vyplýva to zo štatistík Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj za rok 2011.

Slovenskí zamestnanci sú v rámci V4 svojim zamestnávateľom najvernejší. V Českej republike pracuje v tej istej firme viac ako 5 rokov 62 % zamestnancov, v Maďarsku ich nájdeme 58 % a v Poľsku 55 %. Česi nás však predbehli s podielom pracovníkov, ktorí prácu nemenili viac ako 10 rokov (39 % zamestnancov). V Maďarsku a Poľsku je podiel takýchto „dlhodobých“ zamestnancov o niečo nižší ako u nás a dosahuje cca 35 %.

Ľudia nemajú na výber

Na Slovensku je zároveň v rámci krajín V4 najnižší podiel ľudí, ktorí u svojho zamestnávateľa pracujú menej ako 1 rok. Kratšie ako 12 mesiacov chodí do svojej súčasnej práce len desatina Slovákov. Za touto skutočnosťou ale podľa nás nestojí len menšia fluktuácia zamestnancov v slovenských firmách, ale aj fakt, že za posledný rok sa na Slovensku veľa nových pracovných miest nevytvorilo.

Spomedzi našich susedov totiž trpíme najvyššou mierou nezamestnanosti. Bez práce je v súčasnosti každý siedmy ekonomicky aktívny Slovák a hľadanie práce je tak často behom na dlhú trať. Aj preto si mnohí pracujúci Slováci radšej v duchu hesla „dvakrát meraj a raz rež“ zmenu svojho zamestnávateľa dobre rozmyslia.

Vek je rozhodujúci

Podiel Slovákov, ktorí prácu nemenili už viac ako 5 rokov, rastie so zvyšujúcim sa vekom zamestnancov. Približne štvrtina pracovníkov, ktorí ešte neoslávili tridsiatku, zostáva v jednej a tej istej firme dlhšie ako 5 rokov. Medzi tridsiatnikmi sú ich však už takmer dve tretiny. S pribúdajúcimi krížikmi na chrbte sa tento podiel ďalej zvyšuje a v kategórii 50 a viac ročných zamestnancov nájdeme až štyri pätiny takých, ktorí sú svojmu súčasnému zamestnávateľovi verní viac ako 5 rokov. Viac než polovica Slovákov nad 40 rokov pritom prácu nemenila už viac ako 10 rokov.

Predovšetkým o mladých ľuďoch sa hovorí, že voči svojmu zamestnávateľovi veľkou lojalitou neoplývajú. Úmysel „vziať nohy na plecia a zamestnať sa inde“ je v ich prípade badateľnejší. Mladí ľudia, ktorí sú len kúsok za štartovacou čiarou svojho pracovného života, sú zväčša ochotnejší prejsť v prípade lepšej ponuky ku konkurencii. Aj v kategórii mladých ľudí do 29 rokov ale nájdeme zamestnancov, ktorí prácu nemenili viac ako 5 rokov. A je ich takmer štvrtina.

Viac o téme: Banka Zamestnanec Poštová Zamestnávateľ Zamestnanci Vernosť Slováci Loajálnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poštová banka

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy