Akých zamestnancov majú radi šéfovia?

trenkwaldertrenkwalder

Prirodzenou súčasťou spoločenských vzťahov je inklinovanie k jednej skupine či jednotlivcovi a naopak, udržiavanie odstupu od iných pracovníkov. Vo všeobecnosti však platí, že náklonnosť vedenia si je možné získať vlastnou prácou. Nejedná sa o žiadne podliezanie, ani iné nekalé praktiky, kvôli ktorým by ste sa mali stať čiernou ovcou kolektívu. Algoritmus správania sa zamestnancov, ktorý je základom úspechu pri naklonení si vedenia na vašu stranu. Akých zamestnancov má teda váš šéf rád?

Lojalita je základom dôvery

Každý šéf má rád vo svojom pracovnom tíme lojálnych zamestnancov. Nielen preto, že dokážu akceptovať jeho osobnosť, ale dokážu sa stotožniť aj s hodnotami firmy. Pozitívne vplývajú aj na celkovú atmosféru v pracovnej skupine a pre šéfa sú signálom, že stále má v kolektíve ľudí na svojej strane. Lojalita sa pestuje dlho. Ako hlavný prejav lojality na pracovisku možno označiť ochotu zamestnanca neopustiť firmu v ťažkých časoch.

 

Samostatnosť pri riešení zadaných úloh

Mať vlastný rozum a prinášať riešenia, ktoré pomôžu dosiahnuť cieľ stanovený na porade je najefektívnejší spôsob, ako si získať pozornosť šéfa. Dôležité však je ukázať mu, že jeho pozíciu akceptujeme. Najjednoduchšou cestou je požiadať ho o jeho názor, keď si sami poradiť neviete. Akonáhle nedokážete nájsť odpoveď na riešený problém, radšej ako vyčkávať zvoľte možnosť porady.

 

Ponúknite pomoc

Ochota pri práci sa extra cení. Ak budete mať priestor a čas a vedenie bude potrebovať vašu prácu, ponúknite sa sami. Iniciatíva a ochota sú prejavom lojálneho pracovníka. Rovnako vám môžu pomôcť aj v kariérnom postupe. Ak nastane situácia, kedy vaša pomoc vyžaduje dovzdelanie sa v určitej oblasti, chopte sa príležitosti. Vášmu nadriadenému dáte vedieť, že ste pripravený na sebe pracovať.

 

Vystríhajte sa chýb

S iniciatívnosťou prichádza aj riziko chýb. Ak sa vám podarí podávať vysoký a pritom bezchybný výkon, máte to u svojho vedenia vyhraté. Drobné chyby samozrejme robí každý z nás, ale aj ako „zamestnanec, ktorého má šéf rád“ ich nemôžete robiť často. Ak sa aj chyba vyskytne pokúste sa ju okamžite odstrániť, prípadne prísť s riešením na odstránenie tejto chyby. Vedenie potom informujte o spôsobe akým ste problém vyriešili a nie o probléme samotnom.

 

Poznajte svojho šéfa a pomôžte mu byť dobrým šéfom

Ak chcete, aby váš šéf akceptoval vás, naučte sa akceptovať aj vy jeho. Pozorovaním jeho správania dokážete odhaliť silné a slabé stránky jeho povahy či pracovného nasadenia. Mnoho pracovníkov na Slovensku čelí vnútornej bariére pomáhať šéfovi. Ak ho však chcete získať na svoju stranu, pomôžte mu pripraviť podklady na poradu vedenia tak, ako ich potrebuje. So šéfom sa netreba hádať. Treba mu pomôcť, aby vedel aj iné informácie o vás. Možno máte mnoho spoločných záľub, možno máte spoločných priateľov. Jednoducho so šéfom komunikujte.

 

Dochvíľnosť vám pomôže získať si pozoronosť

V momente ako váš nadriadený nedostane požadované podklady alebo vykonanú prácu v čase, kedy potrebuje, začína byť nervózny a vy ho vlastnou prácou vystavujete stresu. Môžete podať 100 % výkon, ale ak je realizovaný v nesprávnom čase alebo neskoro, je to zbytočné. Vaše aj jeho snaženie vyšlo navnivoč. Ak zadanú úlohu splniť nestíhate, informujte o tom šéfa. Určite to nejak vyrieši, napríklad tým, že vám pridelí niekoho, kto vám pomôže termín stihnúť.

 

Ak budete pracovníkom, ktorý spĺňa aspoň 70 % vyššie uvedených zásad a napriek tomu váš nadriadený nie je s vašou prácou spokojný, resp. stále na vás „sedí,“ zmeňte prácu. Vaše správanie na pracovisku sa približuje ideálnemu zamestnancovi a váš šéf nie je tým správnym šéfom pre vás. Postupne bude gradovať množstvo konfliktov a vy budete nespokojný vo vašej práci. Akonáhle vás šéf má rád, alebo si vás váži pracujte vo vašej firme aj naďalej. Ak však šéf svoj postoj nemení, radšej zmeňte prácu. Umenie dobrého šéfa je akceptovať pracovníkov, ktorí mu vytvárajú hodnoty.

 

Mgr. Klára Javorská, Trenkwalder, a. s. Špecialista pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy