Chcete v práci okrem platu aj pocit šťastia? - I.

TrenkwalderTrenkwalder

Ešte pred pár mesiacmi bolo veľkým šťastím, ak človek vôbec nejakú prácu mal. Očakávať okrem pravidelného platu ešte niečo navyše bolo nemysliteľné. A ešte čosi také ako šťastie... Je vlastne vôbec možné, aby sme boli v práci šťastní? Môžeme ísť do práce a byť plní energie, nadšenia, robiť to, čo nás baví a byť na to pyšní, stretávať sa so skvelými ľuďmi, mať možnosť učiť sa a rásť? A vôbec – dá sa tešiť sa v pondelok ráno do práce tak ako sa mnohí tešia na piatok – teda na koniec práce - už od stredy?

Čo je to pracovné šťastie?

Šťastie v práci neznamená vyhnúť sa obťažujúcim úlohám, nestelesňuje ho ani vtipkujúci kolega, dokonca nie je ani o tom, čo všetko máte – služobné auto, nový mobil, kanceláriu s výhľadom...

 

Šťastie v práci je pocit, ktorý cítite, keď:

- si skutočne užívate to, čo robíte

- robíte prácu, na ktorú môžete byť pyšný

- pracujete so skvelými ľuďmi

- viete, že to, čo robíte, má význam

- okrem výplaty sa vám dostáva aj pochvaly

- máte zodpovednosť a možnosť robiť rozhodnutia

- vzdelávate sa a máte kam rásť

- ste motivovaní a plní energie,

 

Prečo môže mať pre vás to, ak sa cítite byť v práci šťastní, taký veľký význam?

Ak sa v práci cítite šťastní, máte zároveň viac motivácie a veci vám idú ľahšie, užívate si lepšie vzťahy so spolupracovníkmi a viac energie, menej stresu, a tým aj lepšie zdravie. Ako šťastní pracovníci budete mať viac kreativity, dobrých nápadov a pravdepodobne aj väčší pracovný úspech. Byť šťastný v práci teda neznamená len to, že si počas pracovnej doby užijete oveľa viac naplnenia a zábavy, zlepší sa tým aj kvalita vášho života, ktorý vás čaká za dverami kancelárie.

 

Šťastie v práci je nákazlivé

Dobrá správa je, že jeden skutočne šťastný zamestnanec môže zlepšiť atmosféru celého oddelenia, ako aj šťastný šéf môže rozšíriť dobrú náladu do celej spoločnosti. Je to nákazlivé – nášmu mozgu je jedno, či sme sami šťastní alebo či vidíme šťastného niekoho iného. Žiaľ, platí to aj opačne.

 

Šťastie v práci je možné takmer v každom zamestnaní

Možno si poviete, že šťastní môžu byť ľudia len v určitých typoch povolaní – takých, ktoré sú kreatívne, zábavné, dobre platené alebo jednoducho IN. Nie je tomu tak. Môžete vidieť veľa nešťastných ľudí v mnohých atraktívnych povolaniach. A naopak môžete stretnúť veľa šťastných ľudí v povolaniach, o ktorých by ste to nepredpokladali – ako upratovačka či riaditeľ pohrebnej služby. Šťastie pri práci nie je určené len riaditeľom či manažérom. Je tu pre všetkých, ktorí sa preň rozhodnú – a potom pre to niečo urobia.

 

Šťastie v práci začína rozhodnutím

Ak si vedome poviete – chcem byť šťastný/šťastná v mojej práci, zameriavate svoju pozornosť na to, aby ste našli spôsoby, aby tomu tak aj bolo. A veci sa začnú diať. Postupne vám budeme prinášať ďalšie informácie a tipy o tom, čo môžete robiť, aby váš čas strávený v práci bol plný radosti, energie, nadšenia... Zatiaľ veľa šťastia v práci!

 

Ing. Lýdia Sirotová, riaditeľka Life Coaching Institute, n.o., ktorý v spolupráci so spoločnosťou Trenkwalder, a.s. pripravuje projekt Happy Company Award venovaný šťastiu v práci.

 

   

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »
Viac o téme: Trenkwalder Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy