Existujú priateľstvá na pracovisku?

TrenkwalderTrenkwalder

Pojmy priateľstvo a pracovisko nebývajú práve v symbióze. Hlavným dôvodom prečo sa medzi zamestnancami len ťažko budujú skutočné priateľstvá je mimoriadne konkurenčné prostredie. V kancelárii, vo výrobe ale aj v obchode, či v kabinete, všetci pracovníci pôsobia ako konkurenti. Svoju mieru negatívneho vnímania priateľstiev na pracovisku pritom zohráva aj hierarchia a celková nálada pracovného kolektívu. Zamestnávatelia hovoria, že priateľstvá na pracovisku ich stoja veľa pracovných hodín, psychológovia, že tieto priateľstvá zvyšujú spokojnosť a lojalitu. Svoju časť pravdy majú obe tieto skupiny.

Priateľom nemôžete byť so všetkými!

 

Priateľstvo je považované za niečo mystické a jeho budovanie je postavené nie na kvantite, ale na kvalite tohto vzťahu. Po príchode do zamestnania sa totiž priateľsky tvári väčšina nových kolegov. Táto eufória však časom opadne a vo vašom okolí sa začne pohybovať len malá skupinka ľudí, ktorí majú skutočný záujem pustiť si vás „bližšie k telu“. Ich blízkosť sa môže začať prejavovať napríklad ochotou pomôcť vám riešiť pracovné problémy, zorientovať sa v hierarchii firmy, alebo si len tak počas prestávky porozprávať zážitky predchádzajúceho dňa.

 

Máte podobné záľuby? Výhoda pre vás!

 

Priateľstvá v práci sa najčastejšie budujú prostredníctvom spoločných záujmov. Pomôžte preto náhode a svojím kolegom, že ich pri neformálnych diskusiách poinformujete o svojich záľubách. Upravte si svoje pracovné miesto napríklad fotkami z netradičných dovoleniek, dajte tým, ktorí majú záujem o vaše priateľstvo malú upútavku či záchytný bod pre ďalšie spoznávanie sa. Pri hľadaní priateľstva v práci vám môžu pomôcť aj deti. Nie je nič ľahšie ako začať budovať priateľstvo prostredníctvom detí v podobnom veku. Spoločné výlety, krúžky či zdravotné problémy sú vhodnými témami pre rozhovory. Môžete si navzájom pomáhať počas dovoleniek a podobne. Ak sa stanú priateľmi vaše deti, máte veľkú šancu, že sa spriatelíte aj ako kolegovia.

 

Pozor na faloš a pretvárku!

 

Tieto dve slová však majte na pamäti neustále. A ešte k nim pridajte vetu, že priateľstvá sa budujú roky. Keďže v práci všetci vystupujete ako konkurenti, aj s priateľstvami je to ošemetné. Pripravte sa na to, že stretnete viacero ľudí, ktorí sa budú tváriť ako vaši priatelia, ale v skutočnosti môže byť ich záujem len predstieraný. Obzvlášť časté to je, ak ste napríklad v hierarchii firmy o malý stupienok vyššie. Intenzita falošných kamarátstiev narastá pred koncoročným vnútrofiremným hodnotením pracovníkov. Pokúste sa získať si priateľov až po tom, ako budú odovzdané všetky hodnotiace materiály.

 

Využite koniec roka.

 

Koniec roka je ideálnym časom na spoznanie aj neformálnej stránky. Koncoročné večierky, vianočné posedenia dávajú nielen bodku za uplynutým pracovným rokom, ale sú skvelou príležitosťou ako zistiť skutočné priateľstvá. Ľudia pri neformálnych akciách viac ukazujú svoj charakter. A vy zistíte, že ten, kto doteraz pozitívne hodnotil vaše kroky v práci, vás zrazu začne obviňovať z nevhodného správania, resp. vám začne vyčítať vašu dobrú náladu. Naopak, možno zistíte, že kolegyňa alebo kolega, ktorí v práci veľmi na seba neupozorňovali, sú naladení na rovnakú vlnovú dĺžku ako vy.

 

Nebojte sa experimentovať s priateľstvami. Pri troche opatrnosti môžete aj v práci nájsť dobrých priateľov. Veď kde inde hľadať spriaznené duše ak nie v práci, kde všetci trávime viac ako tretinu dňa.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialista pre personálne poradenstvo, Trenkwalder, a. s.

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy