Pravidlá správania sa na vianočnom večierku

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Opäť je tu obdobie mikulášskych a vianočných večierkov. Pre niektorých je to povinnosť, ktorú si musia odkrútiť, pre iných zábava v príjemnej spoločnosti. Nech patríte k jedným či druhým, nezabudnite svoje správanie prispôsobiť vašej pracovnej pozícii.

Ak nie ste práve milovníkom vianočných večierkov, odporúčame vám zúčastniť sa ho aspoň na chvíľu – jednu či dve hodiny. Splníte si tak svoju „zamestnaneckú“ povinnosť. Tým, že prijmete výzvu a rozhodnete sa na vianočný večierok ísť, ukážete, že ste súčasťou tímu.

Ak patríte ku kategórii ľudí, ktorí vianočné večierky obľubujú, naša rada znie: užite si ho naplno, a to tak, aby ste sa za seba na druhý deň nemuseli hanbiť. Nezabúdajte, že vianočného večierka sa okrem vašich kolegov zúčastní aj vedenie. Aj v prípade ich neprítomnosti by sa neprajné zvesti o vás mohli veľmi rýchlo rozšíriť.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstock.com

Rady, ako sa správať na vianočnom večierku:

  1. Vaše prvé kroky po príchode na vianočný večierok by nemali smerovať k baru alebo k bufetovému stolu. Najprv by ste sa mali pozdraviť so všetkými kolegami. Dobrým zvykom je aj uvedenie a zoznámenie služobne mladších kolegov so staršími.
  2. Vianočný večierok je vhodným miestom na zoznámenie sa s kolegami, s ktorými neprichádzate do pracovného styku. Zároveň vám vianočný večierok môže slúžiť aj ako malý networking. Máte tu možnosť porozprávať sa s viacerými zaujímavými ľuďmi.
  3. Vianočný večierok nie je detašovaným pracoviskom a preto sa na ňom snažte vyhýbať pracovným témach. Aj keď touto témou možno začnete, pri prvej príležitosti „odbočte“ k osobným témam. Vyhnite sa príliš dlhým rozhovorom o vás, buďte skôr zvedaví (nie však príliš) a klaďte radšej viac otázok.
  4. Ako na každom večierku, aj na vianočnom je povolené pitie alkoholických nápojov. Ak sa pre alkoholické nápoje rozhodnete, striedajte ich s nealkoholickými nápojmi a pamätajte na svoje limity. Dajte si pozor, aby alkohol na vianočnom večierku neohrozil vaše existujúce vzťahy s kolegami a nezničil vašu kariéru. Napriek uvoľnenej atmosfére sa snažte svoje správanie prispôsobiť vašej pracovnej pozícii.
  5. Milých, usmievavých, zdvorilých a láskavých ľudí si väčšinou každý pamätá. Buďte preto ku každému priateľskí. Nikdy neviete, kto vám môže vydláždiť chodníček k vašej kariére.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstock.com

Rada na záver:

Pokiaľ nechcete, aby si vás pamätali, neodchádzajte z vianočného večierka poslední. V opačnom prípade sa o vás najbližší deň v práci bude rozprávať.

Nezabudnite ani na správny dress code. Nevhodným oblečením len zbytočne na seba upútate pozornosť. Oblečenie poukazuje aj na vaše profesijné kvality a kreativitu. Vyvarujte sa oblečeniu, ktoré je príliš odvážne. Viac sa o správnom dress code na vianočnom večierku dočítate tento týždeň na portáli KariéraInfo.sk.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Večierok Etiketa Vianočný večierok Mikulášska párty Mikulášsky večierok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy