Do práce za každých okolností, aj na Vianoce

Do práce počas sviatkov musia ľudia, ktorých povaha práce si to vyžaduje.Do práce počas sviatkov musia ľudia, ktorých povaha práce si to vyžaduje. Zdroj: photl.com

Ježiško, Santa Claus alebo Papá Noel nie sú jediní „pracujúci“ počas vianočných sviatkov. Do práce v sviatočné dni musia aj ľudia, ktorých povolanie si vyžaduje prácu bez ohľadu, či je alebo nie je sviatok. Počet pracujúcich dokonca z roka na rok narastá.

Existujú povolania, ktoré sa musia vykonávať bez ohľadu na to, či je alebo nie je sviatok. Kým väčšina pracujúcich oddychuje, ľudia pracujúci hlavne na zmeny nastupujú do výkonu práce. Či už v nemocniciach, v elektrárňach, v hromadnej doprave, v hoteloch alebo v štátnej službe, do práce musia nastúpiť.

Aj vy patríte medzi pracujúcich?

Ak pracujete počas vianočných sviatkov nie ste jediní na svete. Počet pracujúcich ľudí je stále viac, hovorí  o tom najnovšia britská štúdia. Kongres odborových zväzov priniesol informáciu, že ich počet sa za posledných osem rokov zvýšil až o 78 percent. Kým v roku 1998 pracovalo v Británii počas Vianoc 72-tisíc ľudí, v roku 2004 ich bolo 96-tisíc a v roku 2010 sa ich počet zvýšil až na 172-tisíc. Počet pracujúcich mužov a žien bol pritom vyrovnaní.

Najpočetnejšiu skupinu pracujúcich počas Vianoc tvoria ľudia zamestnaní v oblasti zdravotníctva, na druhom mieste sú ľudia pracujúci v stravovacích a ubytovacích zariadeniach a tretiu skupinu pracujúcich uzatvárajú ľudia v maloobchode. V Británii sú ľudia pracujúci počas sviatkov ohodnotení dvojnásobnou alebo v niektorých prípadoch až trojnásobnou mzdou, než je ich bežný plat.

Podmienky na Slovensku

Na Slovensku patrí pracujúcim počas sviatkov „odškodné“ vo forme mzdového zvýhodnenia. Podľa paragrafu 122 ods. 1 Zákonníka práce, za prácu vo sviatok zamestnancovi patrí dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 50 %  jeho priemerného zárobku. Mzdové zvýhodnenie patrí aj za prácu vykonávanú vo sviatok, ktorý pripadne na deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni. Zamestnanci pri výkone prác vo verejnom záujme, štátni zamestnanci, prokurátori, sudcovia a príslušníci všetkých druhov ozbrojených zložiek majú za prácu vo sviatok nárok na príplatok vo výške 100 percent základu, ktorým je ich plat.

Sadzba 50 % priemerného zárobku zamestnanca je minimálna. Mzdové zvýhodnenie je možne dohodnúť v kolektívnej zmluve. Zamestnanci pracujúci počas sviatkov tak môžu dosiahnuť mzdové zvýhodnenie na úrovni 100 % priemerného zárobku. Druhou možnosťou je dohoda so zamestnávateľom. Zamestnanec sa môže dohodnúť na čerpaní náhradného voľna za prácu vo sviatok, za hodinu práce vo sviatok dostane hodinu náhradného voľna. V takomto prípade mu však mzdové zvýhodnenie nepatrí.

 

Viac o téme: Vianoce Voľno Mzda Sviatok Sviatky Vianočné Mzdy Náhrada
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Fotí: Photl.com, Text: am, Zdroj: dailymail.co.uk; Zákonník práce

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy