Zmeny od 1. januára pre dohodárov: študentov, dôchodcov, rodičov, zamestnancov

Od nového roka nastávajú zmeny pre dohodárov.Od nového roka nastávajú zmeny pre dohodárov. Zdroj: photl.com

Dohodári sa už v tomto roku začali pomaly vyrovnávať klasickým zamestnancom. Nastali však aj ďalšie zmeny, ktoré budú platiť od nového roka. Študenti si budú môcť privyrobiť vyššiu sumu bez odvedenia povinných odvodov.

Za posledné tri roky klesol počet dohodárov. Môžu za to aj legislatívne zmeny. Za dohodárov po novom musí odvádzať zamestnávateľ odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, čím sa dohodári pomaly vyrovnávajú zamestnancom na pracovný pomer. V roku 2013 bolo dohodárov okolo 450-tisíc a ich priemerný mesačný vymeriavací základ predstavoval sumu 142,7 eur.

Viaceré zmeny nastali pre dohodárov už v januári tohto roka. Zamestnávatelia platia odvody za dohodárov na nemocenské, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Vďaka plateniu dôchodkového poistenia si dohodári šetria na dôchodok a započitávajú sa im roky do dôchodku. Na dohodárov sa od januára začali vzťahovať aj ustanovenia o pracovnom čase, t.j. o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti. Dohodári majú aj možnosť ospravedlniť sa v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Nemajú však  nárok na dovolenku či stravné ako klasickí zamestnanci.

Po novom pravdepodobne nebude možné pracovať na dohodu na dobu neurčitú. Dohoda o vykonaní práce by mala od júla 2014 trvať maximálne 1 rok. Dohoda o brigádnickej práci študentov a dohoda o pracovnej činnosti by sa mali končiť vždy ku koncu kalendárneho roka, v ktorom sa uzatvárajú.

Novinkou je aj to, že zamestnávateľ bude musieť od júla 2014 vyplácať odmeny hneď ďalší mesiac spolu s platom. Tým pádom zaplatí aj odvody.

Zmeny od januára 2014 podľa typu dohodárov:

  1. Študenti
    Suma, od ktorej budú vysokoškoláci platiť vyššie odvody, sa v budúcom roku mierne zvýši. Kým tento rok študenti od 18 do 26 rokov platia takmer 30-% odvody pri práci na dohodu od sumy 155 eur, v budúcom roku ich zaplatia od 159 eur. U stredoškolákov sa táto suma zvyšuje zo 66 na 68 eur. 

    Pre firmy bude práca študentov na dohody lacnejšia. Za študentov nebudú musieť odvádzať odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Spoločnosti zaplatia odvody len zo sumy nad rámec spomínanej hranice. Brigádnici sa však viac oplatia väčším spoločnostiam, ako tým, ktorí zamestnávajú jedného alebo dvoch brigádnikov počas pár týždňov v roku.
     
  2. Dôchodcovia
    Starobní dôchodcovia sú oproti iným dohodárom zvýhodnení, pretože sa na nich vzťahuje iba dôchodkové poistenie. Neplatí úrazové a garančné poistenie, ani invalidné poistenie. Predčasní starobní dôchodcovia však nemôžu súčasne poberať predčasný starobný dôchodok a pracovať na dohodu.
     
  3. Rodičia na rodičovskej dovolenke
    Ak sa rodič na materskej alebo rodičovskej dovolenke rozhodne pracovať na trvalý pracovný pomer alebo dohodu, je potrebné, aby na Sociálnej poisťovni zahlásil zmenu. Výška príjmu nie je obmedzená. Ako vysvetľuje Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, nárok na výplatu rodičovského príspevku trvá aj vtedy, ak rodič vykonáva zárobkovú činnosť a starostlivosť o dieťa zabezpečí  sám, druhým rodičom alebo inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou.
     
  4. Zamestnanci na dohodu
    Zamestnanci, ktorí pracujú na pracovný pomer, môžu okrem toho pracovať aj na základe dohody vykonávanej mimo pracovného pomeru aj u toho istého alebo iného zamestnávateľa. Odvody sa im však z týchto príjmov posudzujú samostatne.
Viac o téme: Zmena Študent Rodičia Dôchodca Študenti Zamestnanec Rodič Zamestnanci Dôchodcovia 2014 Dohodári Dohodár
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: TASR; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy