Zmeny, ktoré čakajú živnostníkov od 1. januára

Živnostníkov čakajú viaceré zmeny od budúceho roka.Živnostníkov čakajú viaceré zmeny od budúceho roka. Zdroj: photl.com

Živnostníkov čakajú viaceré zmeny od budúceho roka. Zvyšuje sa vymeriavací základ pre sociálne a zdravotné odvody, paušálne výdavky budú limitované a zmeny nastávajú aj pri platení dobrovoľného poistenia Sociálnej poisťovni.

Napriek viacerým legislatívnym zmenám a následnému prechodu na inú právnu formu podnikania (jednoosobová eseročka alebo s.r.o.), je na Slovensku okolo 400-tisíc živnostníkov. Toto číslo predstavuje, že každý siedmy ekonomicky aktívny občan je SZČO (samostatne zárobkovo činná osoba). Najčastejšie podnikajú vo sfére maloobchodu,  či oprave motorových vozidiel a motocyklov.
 

Všetkých živnostníkov čakajú od januára 2014 zmeny v týchto oblastiach:

  1. Odvody do zdravotnej poisťovne
    Od nového roka sa zmení výška minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu a odvody bude každému živnostníkovi prepočítavať zdravotná poisťovňa.

    Zdravotné preddavky na rok 2014 zdravotná poisťovňa určí SZČO z podielu pomernej časti základu dane z príjmov za rok 2012 nezníženého o zaplatené sociálne a zdravotné poistenie a koeficientu 1,6. Po starom sa základ dane z príjmov delil koeficientom 1,9 a počtom mesiacov podnikania.

    Minimálna výška preddavkov do zdravotnej poisťovne bude 56,35 eur. Novú sumu treba za január zaplatiť do 10 februára 2014.
     
  2. Odvody do Sociálnej poisťovne
    Minimálny vymeriavací základ, ktorý je v súčasnosti 393,00 eura a vzrastie na 402,50 eura. Následne minimálne poistné pre povinne sociálne poistenú SZČO bude od 1. januára 133,42 eura mesačne.

    Maximálny vymeriavací základ bude 4025,00 eura (v súčasnosti je 3930,00 eura). Maximálne poistné pre SZČO bude tak 1334,28 eura mesačne.

    Od 1. januára 2014 sa zvýši maximálna výška nemocenských dávok. Dôvodom je, že maximálny denný vymeriavací základ, resp. maximálny úhrn denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenskej dávky sa zvýši zo sumy 38,7617 eura na 39,6987 eura.

    Ak dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikne po 31. decembri 2013, Sociálna poisťovňa vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 677 eur mesačne pri 31-dňovom mesiaci, resp. vo výške 655 eur mesačne pri 30-dňovom mesiaci, materské maximálne vo výške 800 eur mesačne (pri 31-dňovom mesiaci), resp. vo výške 774 eur mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) a ošetrovné maximálne vo výške 218 eur za 10 dní.

    Ak dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikol v roku 2013, poistencom sú vyplácané nemocenské dávky maximálne v týchto výškach: nemocenské pri 31-dňovom mesiaci vo výške 661 eur (pri 30-dňovom mesiaci vo výške 640 eur), materské pri 31-dňovom mesiaci vo výške 781 eur (pri 30-dňovom mesiaci vo výške 756 eur) a ošetrovné za 10 dní vo výške 213 eur.

    Podľa novely zákona o sociálnom poistení sa podnikateľom ruší prihlasovacia a odhlasovacia povinnosť pri platení povinných sociálnych odvodov. SZČO, ktorá podniká na základe živnostenského listu či zápisu do zoznamu znalcov, zanikne povinné poistenie odo dňa, keď zanikne aj oprávnenie.

    Zmena sa týka aj platenia dobrovoľného poistenia. To zanikne, ak dobrovoľne poistená osoba nezaplatí poistné dva kalendárne mesiace po sebe. Vznik povinného poistenia, ako aj výšku poistného, dátum jeho splatnosti a údaje týkajúce sa platenia poistného by mala po novom SZČO oznamovať Sociálna poisťovňa.Zmena sa však nedotkne SZČO s minimálnym vymeriavacím základom.

    Nezaplatenie poistného na poistenie v nezamestnanosti v sume nižšej ako 5 eur podľa novely zákona nemá ovplyvniť vznik nároku na dávku v nezamestnanosti dobrovoľne poistenej osoby.
     
  3. Vymeriavací základ
    Zmeny sa dotknú aj určovania vymeriavacieho základu SZČO. Ten by sa po novom už nemal posudzovať v závislosti od registrácie u správcu dane, ale od dosiahnutého príjmu z výkonu samostatnej zárobkovej činnosti.

    Ak sa fyzická osoba stará o dieťa, vylúčia sa jej príjmy dosahované v období materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky z vymeriavacieho základu, podľa ktorého sa určuje výška dávky v nezamestnanosti, ak tieto položky negatívne ovplyvňujú denný vymeriavací základ na určenie výšky dávky.
     
  4. Paušálne výdavky
    Doteraz si mohli živnostníci odpočítať 40 % paušálnych výdavkov. Od januára 2013 sa však zmenil odvodový strop na 5 040 eur za rok, čo pre podnikateľov znamená nový spôsob výpočtu dane z príjmov za rok 2013. Mesačne si môžu uplatniť najviac čiastku 420 eur.

Zaujímavosť na záver

Živnostníkom bola doteraz osoba, ktorá mala príjmy z podnikania a bola registrovaná na daňovom úrade a teda mala pridelené číslo DIČ (daňové identifikačné číslo). Po novom sa za živnostníka bude považovať aj osoba vo veku od 18 rokov, ktorá síce mala príjmy zo samostatnej činnosti, no nemusela byť prihlásená na daňovom úrade. Do tejto skupiny patria napríklad osoby s príjmom zo sprostredkovania predaja tovarov a služieb (kozmetické výrobky, finančné produkty).

Viac o téme: Zmeny Január Živnostník Živnostníci 2014 SZČO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: TASR; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy