Osobný outsourcing. Získajte čas pre seba

Outsorcovať nemusí iba firma ale aj ľudia.Outsorcovať nemusí iba firma ale aj ľudia. Zdroj: photl.com

Už vás nebavia všetky povinnosti, ktoré vás čakajú po robote? Ísť na poštu, vybaviť banku, nakupovanie? Skúste preto outsourcing.

Termín outsourcing je zapožičaný z ekonomického prostredia, ktorý označuje odovzdávanie vnútropodnikových aktivít na externý subjekt alebo subdodávateľa. Outsoursing je špeciálna forma externého obstarávania predtým interne vykonávaných aktivít firmy . Vďaka tomuto procesu sa spoločnosť môže zameriavať na hlavnú činnosť podnikania a ostatné procesy prenecháva externým spoločnostiam, ktoré dokážu poskytnúť potrebné produkty alebo služby za nižšie náklady.

Avšak pojem outsourcing môžeme uplatniť nielen v pracovnom živote, ale aj v osobnom. Predstavte si, že by ste získali viac času pre seba a pre svoju rodinu a kamarátov, namiesto výkonu povinností, ktoré vás čakajú každý deň. Pojem personálny outsourcing sa po prvýkrát objavil v roku 2005 v magazíne Esquire. Poukazuje na bežné činnosti, ktoré každý človek musí vykonať počas dňa, od nakupovania, zaplatenia účtov, prípravy a vypracovania daňového priznania, až po ďalšie úlohy. Predstavte si, že by tieto aktivity za vás vykonávala iná osoba za minimálnu hodinovú mzdu. Osobný outsourcing v tomto prípade znamená efektivitu a úsporu vášho času.

Zhodnotenie nákladov a času
Najdôležitejšia vec na ktorú nesmiete zabudnúť pri personálnom outsourcingu je informácia, ako drahý je váš čas. Je to jediný spôsob, ako zistíte, či sa vám oplatí uplatniť outsourcing. Uveďme si príklad: Váš priemerný ročný príjem je 12-tisíc eur. Denne pracujete osem hodín, päť dni v týždni. Rok má 52 týždňov (vrátane dovolenky), čo znamená, že pracujete 2080 hodín. Ak 12-tisíc eur vydelíme 2080, dostaneme sumu 5,80  eur. Táto suma predstavuje hodnotu práce a teda hodnotu vášho času. V tomto zjednodušenom príklade nie je zahrnutý čas nadčasov, čas, kedy myslíte na prácu a zamýšľate sa napríklad nad projektmi, ako aj čas strávený na firemných akciách.

Čo to však znamená? Musí byť za každú cenu outsourcovaná každá vaša úloha, ktorá by stála menej ako 5,80 eur na hodinu? Ak začínate rozmýšľať nad kalkuláciou vašich úloh, do úvahy musíte zobrať aj celkový čas, koľko by ste strávili nad vykonaním vašej úlohy v porovnaní s časom iného človeka, ktorého požiadate o outsourcing.

Uveďme si príklad. Vypracovať daňové priznanie vám môže trvať okolo 20 hodín, čo predstavuje sumu 116 eur. Účtovníkovi by to určite trvalo oveľa menej. Otázka však znie.

„Ako by ste vedeli využiť voľný čas, ak budete outsourcovať vašu úlohu?“

Tipy na outsourcing
Existujú dva typy outsourcingov: vnútorný a vonkajší. Vnútorný outsourcing odkazuje na ľudí vo vašom okolí alebo v meste, kde outsoursujete. Vonkajší outsourcing je zameraný na ľudí z inej geografickej lokality, najčastejšie z inej krajiny alebo štátu. Väčšina ľudí však využíva možnosti outsourcingu vo svojom okolí.

Činnosti, ktoré môžete outsoursovať:

  1. Pranie bielizne v práčovni
  2. Nakupovanie 
  3. Záhradnícke služby
  4. Čakanie v rade – na poštu, úrad, do banky
  5. Upratovanie
  6. Varenie

Ak sa už rozhodnete pre outsourcing, je potrebné, aby ste správne zadali pokyny na vykonanie outsourcingu a aby vaša komunikácia bola čo najpresnejšia, bez ďalších rizík nedorozumenia. Inšpirovať sa môžete na zahraničných portáloch. Najväčšia americká webstránka poskytujúca osobný outsourcing je Craiglist.com. Na pracovný outsourcing je výborná stránka Odesk a Elance.

Viac o téme: A Čas Práca Voľný Outsourcing
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: lifehacker.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy