Vytrvalosť je kľúčom k úspechu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Pred rozhodnutím osloviť zamestnávateľa kvôli zvýšeniu platu by ste sa mali dobre zamyslieť, radí Emília Vilčáková, senior personnel consultant z personálnej agentúry AuJob.

Kedy je vhodný čas na začatie rozhovoru so zamestnávateľom o zvýšení platu?
Podľa AuJob-u je v prvom rade dôležité zamyslieť sa nad tým, či zvýšenie platu iba chcete alebo si ho aj skutočne zaslúžite. Pozrite sa preto na svoj pracovný výkon z perspektívy nadriadeného. Boli by ste so sebou ako zamestnancom spokojný? Ste pre spoločnosť evidentným prínosom? Podarilo sa Vám v poslednej dobe získať pre firmu novú zákazku, zvýšiť obrat alebo úspešne ukončiť projekt? Ak sú Vaše odpovede kladné, je potrebné dôkladne si pripraviť argumenty a fakty, ktorými svoju kvalitu podložíte a ísť za nadriadeným.

Je vhodné aj pre živnostníkov, ktorí dlhodobo spolupracujú so spoločnosťou, aby žiadali o navýšenie sumy za dohodnutú vykonanú prácu?
Prečo nie? V Aujob-e sme sa stretli s viacerými kandidátmi, ktorí vykonávali prácu na živnosť. Keď je vzájomná spolupráca dlhodobá, môžeme živnostníka de facto prirovnať k zamestnancom spoločnosti. Ak je zo strany zamestnávateľa spokojnosť s jeho výkonom, má živnostník právo žiadať o zvýšenie svojej odmeny.

Ako má postupovať zamestnanec, ktorý sa nestretol počas rozhovoru s odpoveďou, ktorú očakával od zamestnávateľa o navýšení platu alebo iných benefitov?
Samozrejme, môže sa stať, že zamestnávateľ odloží odpoveď na Vašu požiadavku napríklad o mesiac alebo aj na dobu neurčitú. Vtedy je dôležité zistiť názor zamestnávateľa. Zaslúžite si aj podľa jeho názoru zvýšenie mzdy? Ak Vám zamestnávateľ dá konkrétny feedback na Vaše pôsobenie v spoločnosti a so zvýšením mzdy sa nateraz nestotožňuje, je dôležité sa dohodnúť na podmienkach, za ktorých Vám mzdu zvýši. (Dohodu treba, samozrejme dodržať.) Podľa AuJob-u platí aj príslovie „Vytrvalosť je kľúčom k úspechu“. Pripomeňte sa pri vhodnej príležitosti (vhodnou príležitosťou nie je meeting celej firmy). Ak sa však viackrát stretnete so zápornou odozvou a ste presvedčený o tom, že nárok na zvýšenie mzdy máte, je načase poobzerať sa po iných pracovných príležitostiach.

Ako by mal postupovať zamestnávateľ, ak od neho zamestnanec žiada zvýšenie platu?
Zamestnávateľ by si mal vypočuť argumenty, ktoré zamestnanca vedú k takejto žiadosti a posúdiť ich relevantnosť. Ak jeho výkon nie je na zvýšenie mzdy postačujúci, je potrebné zamestnancovi určiť podmienky, za akých bude jeho žiadosť splniteľná. Na každú takúto žiadosť treba pozerať individuálne a zvážiť, či by pre konkrétneho zamestnanca nebolo aspoň čiastočné navýšenie vhodným motivátorom, prípadne či záporná odpoveď nebude úplne demotivujúcou. Ak si zamestnanec navýšenie mzdy skutočne zaslúži a svojou prácou to pravidelne dokazuje, je iba na zvážení zamestnávateľa, v akej miere jeho požiadavkám vyhovie. V tomto prípade pomáha platový prieskum (ako sa pohybujú platy na podobných pozíciách), aby kvalitný zamestnanec neodišiel ku konkurencii, čím môžu spoločnosti vzniknúť vyššie náklady ako zvýšenie mzdy.

Emília Vilčáková, personálna manažérka Galéria fotiek (3) Zdroj: AuJob


Odpovedala: Emília Vilčáková, senior personnel consultant z personálnej agentúry AuJob

Viac o téme: Kariéra Plat Mzda Zvýšenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Photl.com, AuJob

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy