Zaškatuľkovaní už za pár sekúnd: Takto vás neznámi vnímajú na prvý pohľad

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Možno si to ani neuvedomujete, ale už za pár sekúnd od chvíle, keď niekoho nového stretnete, si o ňom dokážete urobiť rôzne úsudky. Podobne to funguje aj naopak. Chvíľu po tom, čo vás iní ľudia uvidia, si vás automaticky vedia zaradiť do kategórie úspechu, inteligencie či dokonca sexuálnej orientácie. Čo všetko vám môžu prisúdiť už po niekoľkých momentoch?

Či ste dôveryhodní

Ľudia sa rozhodnú o vašej dôveryhodnosti už za desatinu sekundy. Vedci z Princetonu dali túto vlastnosť posúdiť dvom výskumných skupinám. Zatiaľ čo jedna mala neobmedzený čas, druhá dostala len niekoľko sekúnd. Napriek tomu, že členovia prvej skupiny strávili hodnotením oveľa viac času, výsledky boli v podstate rovnaké.

Či máte vysoké postavenie

Holandská štúdia poukazuje na to, že ľudia v značkovom oblečení boli považovaní za vyššie postavených ako tí, ktorí mali obyčajný odev. Pri posudzovaní iných vlastností ako atraktivita či láskavosť na značke šiat vôbec nezáležalo.

Či ste dominantní

Muži, ktorí si holia hlavu sú hodnotení ako dominantnejší. Páni s bujnou hrivou za nimi podľa štúdie Pennsylvánskej univerzity zaostávajú. Po tom, čo im na fotografiách digitálne odstránili vlasy ich výskumná vzorka hodnotila ako vyšších, silnejších a dominantnejších.

Či ste promiskuitní

Podľa britského výskumu sú ženy s viditeľnými tetovaniami vnímané ako menej atraktívne, obľubujúce alkohol a promiskuitnejšie, než tie bez nich. Takýto názor je jednoznačne stereotypný, ale podvedomie má zrejme vlastný rozum.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Či ste homosexuál

Okolie dokáže prečítať mužskú sexuálnu orientáciu už za dvadsatinu sekundy, čo je v podstate minimálny čas na uvedomelé rozpoznanie tváre.

Či ste múdri

Podľa štúdie profesorky Nory Murphyovej z Loyola Marymount University dokáže to, či sa pri rozhovore pozeráte partnerovi do očí, ovplyvniť ako vníma vašu inteligenciu. Ak chcete pôsobiť bystrejšie, pomáhajú aj okuliare s hrubými rámami a výrazné rozprávanie.

Či ste úspešní

V britsko-tureckom výskume boli páni v na mieru šitých oblekoch považovaní za úspešnejších ako ich kolegovia v konfekcii.

Či ste dobrodružní

Ľudia si vedia vytvoriť názor nielen z vášho výzoru, ale aj zo spôsobu, akým sa hýbete. Štúdia vypracovaná na Durhamskej univerzite poukazuje na to, že podľa typu chôdze môžu neznámi odčítať vašu povahu. Výskumnej vzorke ukázali 26 klipov chodiacich figurantov. Tí s voľnejším štýlom chôdze boli označení ako dobrodružní a extrovertní, zatiaľ čo ľudia so strohejším krokom pôsobili neuroticky.

Viac o téme: Stretnutie Neznámy Inteligencia Úroveň Vnímanie Promiskuita Podvedomie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy