10 znakov, ktoré odhalia vášho kolegu pri klamstve

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Náš inštinkt odhaliť klamára je pomerne silný, v odhalení lži nám však často bráni naše vedomie. Našťastie však existujú viaceré znaky, ktoré môžu náš silný inštinkt iba potvrdiť. Veď nenadarmo sa hovorí, že lož má krátke nohy. Prichyťte klamára pri klamstve!

Expertka na reč tela a ľudské správanie Lilian Glass, ktorá kedysi spolupracovala s FBI, tvrdí, že ak chcete prísť na to, či vám daná osoba klame, musíte najprv pochopiť jej normálne správanie. Potom budete môcť venovať väčšiu pozornosť výrazu tváre, reči tela a rečovým výrazovým prostriedkom.

Ak chcete klamára, či už v práci alebo v súkromnom živote, odhaliť čo najskôr, všímajte si jeho neverbálne prejavy.

Znaky, podľa ktorých spoznáte klamára:

  1. Rýchlo zmení pozíciu hlavy.
    Častým znakom neverbálnej komunikácie je veľmi prudký pohyb hlavy, ktorý klamár spraví, keď mu položíte priamu otázku.
  2. Spôsob dýchania sa mu razom zmení.
    Ak vám niekto klame, väčšinou sa jeho dýchanie zrýchli. So zmenou dýchania sú spojené aj ďalšie prejavy – ramená sa dvihnú a hlas pôsobí veľmi povrchne. Akoby bol takýto človek bez dychu, zrýchli sa jeho tep aj krvný obeh. Klamár zažíva rovnaký pocit ako človek pri nervozite alebo v napätí.
  3. Pôsobí veľmi pokojne.
    Človek, ktorý je nervózny, to svojím telom dáva okoliu patrične najavo. Začne sa príliš vrtieť a ošívať. Na pozore by ste sa mali mať aj pri človeku, ktorý je veľmi pokojný. Môže to byť známkou primitívneho neurologického boja.
  4. Často opakuje rovnaké slová a frázy.
    Človek, ktorý príliš veľa opakuje tie isté slová, chce iba získať čas pre zhromaždenie svojich myšlienok alebo vás chce presvedčiť o niečom, čo povedal. Pritom si len potrebuje sám pre seba utvrdiť svoju lož.
  5. Zahltí vás informáciami.
    Klamára spoznáte aj podľa toho, že vám pri rozhovore podáva príliš veľa nepotrebných informácií alebo má sklon k detailnému opisovaniu. Klamár často hovorí veľa, pretože dúfa, že tým bude pôsobiť otvorene a ľudia mu skôr uveria.

    Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

     
  6. Pri rozhovore sa dotýka úst alebo naopak si ich zakrýva.
    Keď si dospelý človek zakrýva rukami ústa, znamená to, že nechce odhaliť pravdu. Doslova sa skrýva pred komunikáciou. Všimnite si to napríklad aj v situáciách, kedy človek nechce riešiť problém alebo odmieta odpovedať na otázku.
  7. Inštinktívne si zakrýva zraniteľné časti tela.
    Zraniteľnými zónami na tele sú krk, hrudník, hlava alebo brucho. Ak si ich dotyčný zakrýva, ide o jasný znak klamstva.
  8. Šúcha si nohy o seba.
    Ak chcete odhaliť klamára, pozrite mu na nohy. Ak si ich šúcha o seba, znamená to, že sa cíti nepohodlne, je nervózny alebo klame.
  9. Zrazu prestane rozprávať.
    Ak sa človek nachádza vo vypätej situácii, jeho nervový systém zníži prietok slín, sliznica úst sa mu vysuší a on nie je schopný vypustiť zo seba ani slovo. Ďalším príznakom môže byť hryzenie si pier alebo našpúlené pery.
  10. Pozerá na vás bez mihnutia oka.
    Je bežné, že si ľudia počas rozhovoru pozerajú do očí a z času na čas odvrátia svoj pohľad. Klamár však v snahe vami manipulovať udržiava nepretržitý očný kontakt. Jednoducho sa na vás pozerá bez mihnutia oka.

Pokiaľ dokážete využiť neverbálnu komunikáciu vo svojej profesii, pozrite si zaujímavé pracovné ponuky.

 

Viac o téme: Kolegovia Kolega Inštinkt Klamstvo Klamanie Lož
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Businessinsider.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy