Každý si ju pýta, každý ju chce mať! Nájdite v sebe stratenú kreativitu

Každá činnosť sa môže stať umeleckým dielom. Treba si iba vyčistiť myseľ, ktorá potom dokáže krásne tvoriť.Každá činnosť sa môže stať umeleckým dielom. Treba si iba vyčistiť myseľ, ktorá potom dokáže krásne tvoriť. Zdroj: thinkstock.com

V dnešnej dobe z každej strany počúvame, aké sú inovácie dôležité. Ak chce firma napredovať, musí vyvíjať nové produkty a služby. Na všetky tieto aktivity je potrebný ľudský mozog, ktorý by mal produkovať jednu kreatívnu myšlienku za druhou. Ako však tento proces naštartovať?

Pablo Picasso raz povedal, že všetky deti sú umelci. Problém je v tom, ako zostať umelcom, keď zostarneme.. Určite to poznáte – keď ste obklopení deťmi, majú nekonečne veľa otázok, čo ako funguje. Ako rastú, pýtajú sa čím ďalej, tým menej, a zároveň prichádzajú o svoju kreativitu.

„Každá činnosť sa môže stať umeleckým dielom. Treba si iba vyčistiť myseľ, ktorá potom dokáže krásne tvoriť,“ vysvetľuje Lýdia Sirotová, Chief Culture Officer spoločnosti McROY Group.

Kreativitu je možné znovu objaviť vďaka viacerým cvičeniam. Môžete si ju vypestovať zveľaďovaním mysle, chutným a zdravým jedlom, fyzickou aktivitou, pestovaním zdravého ducha a rovnako aj prácou, ktorá vás baví.

Myseľ

Na vyčistenie mysle slúži napríklad automatické písanie. Môžete ho uskutočňovať skoro ráno. Hneď, ako vstanete z postele, napíšte si na papier všetko, čo vám víri hlavou. Mozog najlepšie zlenivie pri pozeraní televízie alebo pri počítači -  vysedávaním pri internete. Treba ho cvičiť ako sval, veľmi dobre ho vedia precvičiť diskusie, pri ktorých sa musíme namáhať, loviť veci z pamäti, kombinovať, vytvárať slovné obrazy, alebo argumentovať.

Počas dňa si myseľ teda môžete „nakopnúť“ aj stretnutiami s rôznymi ľuďmi. Nebojte sa diskutovať s tými, ktorí majú odlišný názor ako vy. Práve tí vás môžu posunúť ďalej, priniesť nový pohľad na vec alebo situáciu.

Ako u detí, tak aj u dospelých je dôležité kladenie otázok. Táto činnosť je dominantou kreatívnych ľudí. Avšak nielen oni, ale aj ostatní by mali byť prirodzene zvedaví a veľa sa pýtať.  

OtázkaPredstavte si, že máte teraz jedinečnú príležitosť, že dostanete odpoveď na akúkoľvek svoju otázku. Napíšte 3 otázky, na ktoré by ste chceli dostať odpoveď.

Pozrite sa teraz na vaše otázky, akých oblastí života sa najviac týkajú?

Pýtali ste sa uzavreto alebo otvorene?

Ak ste ich už napísali, pozrite sa, akých oblastí života sa týkajú. Tie si pýtajú vašu väčšiu pozornosť.

Lýdia Sirotová, Chief Culture Galéria fotiek (2) Zdroj: Work in balance

Jedlo

Hovorí sa, že sa stávame tým, čo jeme. Keď sa pozriete do histórie, budete prekvapení, koľko umelcov bolo vegetariánov. Patril medzi nich maliar Leonardo Da Vinci, vynálezca Thomas Alva Edison alebo spevák Paul McCartney.

OtázkaAké jedlá najčastejšie konzumujete?

Aktivita

Ľudia, ktorí sú malo tvoriví, sú aj málo proaktívni. Dôležité je nájsť si popri svojej každodennej monotónnej aktivite aj nejaké nové činnosti. Napríklad choďte do práce inou cestou, ako ste bežne zvyknutí. Snažte sa vyhľadávať zážitky a buďte otvorení novým veciam.

Nezabúdajte ani na fyzickú aktivitu. Ľudia, ktorí majú málo pohybu, využívajú iba mozog. Energia však musí prúdiť celým telom, inak sa zastaví. Keď dostanete skvelý nápad, ihneď si ho zapíšte. Môže to byť v sprche, pred spaním alebo v aute. Dôležité je zapisovať si myšlienky a nápady. Inak sa vám môže stať, že priletia a hneď odletia. 

Otázka: Aký zážitok by ste si chceli dopriať, čo nové by ste chceli vyskúšať? Nenechajte sa zastaviť svojim vnútorným kritikom a predstavte si, že je to možné.

Zdravie a práca

Kreativita súvisí s pocitom šťastia, ktorý máte pri vykonávaní svojej práce. Viaceré štúdie potvrdili, že monotónna práca ubíja a ľudia z nej často chorľavejú. Skúste preto napríklad zmeniť poradie úloh, ktoré vykonávate každý deň. Ak sa pýtate, či je možné byť tvorivý aj pri pásovej výrobe, odpoveď znie áno. Každú jednu profesiu je možné si dotvoriť.

Otázka: Predstavte si, že máte 3 paralelné životy. Môžete prestúpiť z jednej profesie do druhej. Čo by ste robili? Kým by ste sa stali?

Každá jedna z profesií, ktorú ste napísali, niečo symbolizuje. Skúste porozmýšľať nad tým, či viete niektorú z činností dostať do vášho súčasného života. Porozmýšľajte nad tým!

Viac o téme: Kreativita Work in balance Lýdia sirotová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Lýdia Syrotová/Work in Balance

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy