Riaďte sa 10 pravidlami: Menej robte a viac tvorte!

Rečníci na konferencii Happy Company - Daniel Hevier, Tim Addison, Petronela Zainuddin (zľava)Rečníci na konferencii Happy Company - Daniel Hevier, Tim Addison, Petronela Zainuddin (zľava) Zdroj: Happy Company

V tomto duchu sa niesla inšpiratívna konferencia Happy Company, ktorej sa zúčastnili viaceré zaujímavé osobnosti. Tie rozprávali o kreativite v práci a vo voľnom čase. Kreativita nie je iba výsadou umelcov, ale aj obyčajných ľudí a je prítomná v akýchkoľvek situáciách.

O kreativite vedia svoje aj slovenský spisovateľ a výtvarník Daniel Hevier, kreatívec a generálny riaditeľ spoločnosti Httpool Tim Addison, ako aj  ďalšia kreatívna osoba, Petronela Zainudin, zakladateľka spoločnosti Good Morning Creativity. Každý z nich sa pri svojej práci stretáva s veľkou dávkou kreativity.

Daniel Hevier

Konferencia Happy Company Galéria fotiek (4) Zdroj: Happy Company
Daniel Hevier má momentálne „na stole“ viaceré projekty. Píše článok, realizuje divadlo poézie, pripravuje koncepčnú ponuku a chystá sa pozrieť si priestory vo svojej galérii. Je to osobnosť, ktorá pri svojich viacerých pracovných činnostiach tvorí. Či už sa nachádza v úlohe spisovateľa, výtvarníka, interpreta alebo kreatívca. V každej z týchto činností je potrebná veľká dávka kreativity. Aby ju dosiahol, tak sa snaží svoju kreativitu konkretizovať. Existujú však aj jej nepriatelia.

„Sú to najmä rutina, monotónnosť, ale aj kreativita sama. Ak má napríklad niekto nadbytok nápadov, svojimi nápadmi dokáže zahltiť ďalší nápad,“ hovorí Daniel Hevier.

Kreativita však nie je možná alebo potrebná pri niektorých pracovných činnostiach, ktoré charakterizuje systematická alebo automatizovaná práca.

„Napríklad taká šička v Medzilaborciach môže byť kreatívna, ale z úplne iného brehu, ako vykonáva v robote. Môže byť kreatívna napríklad po pracovnej dobe alebo cez víkend,“ vysvetľuje Hevier.

Tim Addison

Konferencia Happy Company Galéria fotiek (4) Zdroj: Happy Company
Tim Addison je bývalý copywriter a kreatívny riaditeľ. Momentálne pôsobí ako generálny riaditeľ pražskej pobočky spoločnosti Httpoool, kde sa venuje marketingu. Z jeho posledných kreatívnych činností to bolo práve maľovanie. Dokončil svoju tretiu maľbu v živote.

Ako sám hovorí Tim Addison, kreativita je jedna z najdôležitejších vecí v živote. Jej problémom je, že ju nevieme odomknúť.

„V prvom rade sa ľudia boja, majú strach, že to nedokážu. Pričom si stačí iba veriť a povedať si, že to dokážem,“ povedal Tim Addison.

Na odomknutie kreativity slúžia aj rôzne hry. Výskumy ukazujú, že hranie nie je len výsadou detí, ale dôležité je hrať sa aj v dospelosti. Hra slúži na zlepšenie vzťahov v práci a na splnenie úloh. Stačí si nájsť v práci čas a stať sa kreatívny.

Petronela Zainuddin

Konferencia Happy Company Galéria fotiek (4) Zdroj: Happy Company
Petronela Zainuddin je grafická facilitátorka a pionierka kreatívneho vzdelávania, ktorá sa v práci rozhodla pre kreatívne piatky. Obmedzila organizačné veci ako emaily, stretnutia, workshopy a administratívu na štyri dni v týždni a zasvätila všetky piatky len tvorivým projektom.

Petronela však verí, že kreatívne piatky alebo iné dni si môžu ľudia spraviť aj sami. Dobrým základom je, aby ich práca bavila.

„Keď ľudia robia veci, ktoré ich bavia, nepokladajú ju za prácu,“ hovorí Petronela Zainuddin.

Kreativitu dosiahnete aj dodržiavaním niektorých z ďalších pravidiel:

  1. Teória 111 – spravte jednu kreatívnu vec za hodinu v priebehu týždňa.
  2. Začnite s niečím jednoduchým, vyjdite z komfortnej zóny. Inšpirácia prichádza zvonku.
  3. Zmeňte svoju pracovnú rutinu.
  4. Viac tvorte a menej pracujte.
  5. Tvorte pre niekoho, aby vaše tvorenie malo zmysel.
  6. Dovoľte ostatným, aby sa k vám pri tvorení pridali.
  7. Spojte svoju kreativitu s úspechom.
  8. Mixujte projekty a uhly pohľadov.
  9. Vytvorte si kreatívny priestor.
  10. Keď niečo vymyslíte, povedzte to aj ostatným.
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Kreativita Konferencia Viac Menej Robiť Daniel Tim Hevier Happy Company Addson Petronela Zainuddin Tvoriivosť Tvorenie Tvoriť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Happy Company, Zdroj: Happy Company

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy