Za tip na kolegu odmena 10-tisíc korún: České firmy platia zamestnancom, ak privedú novú pracovnú silu

Zdroj: thinkstockphotos.com

Českí zamestnanci stále častejšie suplujú úlohu personalistov. Motivujú ich k tomu zamestnávatelia, ktorí ich za vhodný tip na nového kolegu neváhajú honorovať aj 6-miestnou sumou. Praktiky vlastné ešte nedávno len vybraným odborom sa tento rok stávajú masovým javom naprieč profesiami a nevyhnutnosťou na zabezpečenie rastu pre zhruba dve tretiny výrobných podnikov. Dôvodom je extrémny nedostatok ľudí na trhu práce.

České firmy takto prijímajú až tretinu ľudí. "Odmeny za odporúčanie sa u nás už stali štandardom, ich výška sa líši v závislosti od pozície, ale rádovo ide o desaťtisíce," uviedol šéf metalurgickej firmy Boltjes Group Ivor Poprach.

Tipérsky biznis sa zďaleka netýka len pozícií náročných na vzdelanie či prax. "Bonus vyplácame v našich najproblematickejších výrobách, a to vo výrobe veľkoobjemových vakov, kde máme najväčšie problémy s pracovníkmi," povedala šéfka textilky Juta Marie Čermáková.

Odmeny vypláca aj textilka Grund, ale napríklad aj poradenská spoločnosť PwC. Základnou podmienkou je, že nový pracovník vydrží aspoň skúšobnú dobu. Schopnosť firiem nájsť vhodných ľudí prostredníctvom inzercie totiž podstatne klesla a veľkí hráči hľadajúci stovky ľudí sa už bez platieb za nových zamestnancov nezaobídu.


Prečítajte si tiež: Výzva pre každého: Za jeden rok si dokážete našetriť 1 378 eur, aj keď zarábate málo


"V prípade robotníckych profesií nie je výnimkou odmena okolo 10.000 Kč (383,44 eura). V prípade kvalifikovaných pozícií to však môže vyjsť na 50.000 až 100.000 Kč. Firmy tak obsadzujú 10 až 30 % pozícií," tvrdí expert personálnej agentúry ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Výhodou náboru touto formou sú v konečnom dôsledku nižšie náklady, nevýhodou ale môže byť samotný výsledok.

"Zo skúseností známych to viedlo k špekuláciám sprostredkovateľov a roztržkám medzi nimi, rovnako sa tak zvýšila zamestnanecká fluktuácia," uviedol šéf strojárskej firmy Atas elektromotory Otto Daněk. Nezamestnanosť v Česku dosiahla v júni iba 4 %, čo je najnižšia júnová hodnota od roku 1998.

Viac o téme: Tip Na Práca Česko Česká Zamestnanci Odmena Odporučenie Republika Kolegu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy