Hľadáte si zamestnanie? Teraz máte veľkú šancu, voľných je viac ako 100-tisíc pracovných miest

Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Trend klesajúcej nezamestnanosti a rastúceho počtu neobsadených voľných pracovných miest bude pokračovať aj v druhom polroku tohto roka. Očakáva to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Group.

"Dnes zverejnený pokles evidovanej nezamestnanosti tesne pod úroveň 7 % tak nie je konečný. Dopyt firiem po zamestnancoch totiž zostáva vysoký, pričom neočakávame, že do konca roka by sa malo na tomto trende niečo zmeniť," tvrdí podpredseda predstavenstva spoločnosti Luboš Sirota.

Najvyšší náborový apetít by mal byť v odvetví priemyselnej výroby, a to najmä v segmentoch automotive a strojárstva. "Ľudí by mali naberať nielen priamo výrobcovia áut, ale aj ich subdodávatelia. Očakávame aj oznámenie nových investícií, prípadne rozširovanie už existujúcej výroby firiem, ktoré budú súvisieť s príchodom automobilky Jaguar," vysvetlil Sirota.

Rast dopytu po zamestnancoch by mal byť aj v oblasti logistiky. Tu by sa pod rast zamestnanosti mala podpísať hlavne významná investícia Amazonu pri Seredi, no očakávať sa dajú aj nábory v ostatných logistických parkoch na Slovensku. Z tohto pohľadu by mal byť silný región Považia, ako aj Záhorie. Vysoký dopyt po zamestnancoch sa dá očakávať aj z prostredia centier zdieľaných služieb.


Prečítajte si tiež: Levická firma má vážny problém: Chýbajú jej zamestnanci, tieto pozície nevedia obsadiť


Úrady práce momentálne evidujú približne 60.000 voľných pracovných miest. V porovnaní so začiatkom tohto roka sa ich počet takmer zdvojnásobil. "V skutočnosti je však objem neobsadených pracovných miest výrazne vyšší. Podľa nášho odhadu je ich momentálne viac ako 100.000. Veľká časť firiem totiž voľné miesta na úrady práce nenahlasuje a tak sa v oficiálnych štatistikách neobjavia," upozornil Sirota.

McRoy očakáva, že už v súčasnosti vysoký počet voľných pracovných miest ešte stúpne. Výsledkom bude ďalšie prehĺbenie súčasného nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Dá sa preto očakávať, že bude rásť tlak na zvyšovanie miezd, ale aj snaha firiem dovážať ľudí zo zahraničia. Zvyšovať by sa mal podľa spoločnosti aj počet podnikov, ktoré budú musieť zvážiť vyššiu úroveň automatizácie svojej výroby. Vylúčiť sa nedá ani to, že firmy, ktoré  dlhodobo trpia nedostatkom ľudí, zvážia presun výroby do zahraničia.

"Ak sa pozrieme na dopyt po zamestnancoch, môžeme povedať, že trh práce je na rekordnej úrovni od vzniku samostatného Slovenska. Očakávame pritom, že v najbližších mesiacoch trh terajšie rekordné maximá ešte prelomí," dodal Sirota.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Priemysel Miesta Pracovné Voľné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy