Láka vás zahraničie? Teraz si môžete vyskúšať život a prácu v Japonsku!

Od stredy (1.6.) vstupuje do platnosti Program pracovných dovoleniek medzi Slovenskou republikou a Japonskom. "Na jeho základe môže niekoľko stoviek občanov Slovenska a Japonska vo veku 18 až 30 rokov dovolenkovať na území druhého štátu s možnosťou príležitostného zamestnania bez pracovného povolenia za účelom pokrytia svojich cestovných nákladov, prihlásenia sa na krátkodobé jazykové či kultúrne kurzy," informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Osobitne ma teší, že táto dohoda prehlbuje medziľudské kontakty. Umožní mladým ľuďom na oboch stranách študovať, cestovať i pracovať v partnerskej krajine. Na jednej strane tak budú šíriť svoju kultúru a zviditeľňovať svoju krajinu, na strane druhej spoznajú špecifiká iného národa a prinesú si domov nové skúsenosti a určite aj dobré nápady," zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý v rokoch 1994-98 pôsobil v Japonsku ako veľvyslanec SR.

Minister zároveň konštatoval, že programu potvrdzuje kvalitu a hĺbku dvojstranných vzťahov vo všetkých oblastiach spoločného záujmu medzi krajinami.

Veľvyslanec Japonska na Slovensku Jun Shimmi povedal, že uvedenie programu do praxe symbolizuje výborné vzťahy medzi krajinami, ktoré sa rozvíjajú už 23 rokov od samostatnosti Slovenska. "V minulom roku navštívilo Japonsko takmer 20 miliónov turistov a ich počty sa aj v súvislosti s usporiadaním olympijských a paralympijských hier v Tokiu v roku 2020 zvýšia. My, Japonci, radi privítame občanov Slovenska v našej krajine," vyjadril sa japonský veľvyslanec.


Prečítajte si tiež: Hľadáte si prácu na leto? Na toto si dajte pozor!


Verí, že veľa mladých ľudí zo Slovenska využije program pracovných dovoleniek na pobyt v Japonsku a vzájomné spoznávanie sa. Osobne privíta, ak mladí ľudia zo Slovenska spoznajú nielen pohostinnosť a dobrosrdečnosť Japoncov, ale aj ich prírodu a kultúru. 

Pre obdobie od 1. júna do konca roka 2016 sa vydá v rámci programu pracovnej dovolenky 220 víz pre každú zo zmluvných strán. Výhody programu môžu mladí ľudia zo Slovenska a Japonska využiť len raz. Počet víz vydávaných v rámci programu na budúci rok začínajúci 1. januárom a končiaci 31. decembrom je stanovený na 400 pre každú zo zmluvných strán.

Na programe sa obe krajiny dohodli výmenou príslušných nót vo februári tohto roka a v máji spresnili počet uchádzačov, ktorí môžu program využívať. Na Slovensku bude víza v rámci programu vydávať Veľvyslanectvo Japonska v Bratislave, v Japonsku Veľvyslanectvo SR v Tokiu.

Viac o téme: Japonsko Práca Zahraničie Pracovať Zahraničí Japonsku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy