Odchádzate za prácou do zahraničia? Navštívte pred tým sociálnu poisťovňu: Pre toto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pri vykonávaní práce či už sezónnej, dočasnej, krátkodobej i dlhodobej v štátoch EÚ, platí európska legislatíva. V prípade práce mimo štátov EÚ platia medzinárodné zmluvy o sociálnom zabezpečení. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia Sociálnej poisťovne (SP).

Podľa odporúčania Michala Omana, vedúceho odboru poistného z bratislavskej pobočky Sociálnej poisťovne, pred prijatím akejkoľvek zárobkovej činnosti v zahraničí by sa mal záujemca informovať v danom štáte o povinnostiach registrácie na sociálne zabezpečenie, platení poistného, nárokoch na dávky sociálneho zabezpečenia, povinnosť registrácie pobytu a pod.

Taktiež pred odchodom za prácou do iného štátu EÚ je dobré sa informovať, či má nejaké povinnosti voči SP na Slovensku, predovšetkým ak je dobrovoľne poistený.


Prečítajte si tiež: Tieto slová v práci nepoužívajte: Degradujú vás!


Podľa európskej legislatívy osoba pracujúca v inom štáte EÚ podlieha zákonom sociálneho poistenia a zdravotného poistenia – systém sociálneho zabezpečenia - len jedného štátu EÚ. Znamená to, že je vylúčené povinné poistenie v dvoch štátoch EÚ súčasne. Pravidlá tiež určujú, v ktorom štáte EÚ budú počas práce v inom štáte EÚ zamestnanec, živnostník alebo iná SZČO poistení.

Špecifickým prípadom je vyslanie zamestnancov za prácou do zahraničia, teda dočasné vykonávanie práce zamestnancom v inom štáte EÚ v prospech slovenského zamestnávateľa počas obdobia najviac 24 mesiacov. Pred aj počas vyslania musí existovať priamy vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom (pracovnoprávny vzťah a povinnosti z toho plynúce), väzba medzi vysielajúcim zamestnávateľom a štátom EÚ, v ktorom má sídlo a možnosť pobočky SP kontrolovať zachovanie podmienok vyslania počas celého obdobia.

Viac o téme: Odchod Práca Poisťovňa Zahraničie Sociálna Zahraničí Prácou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy