Trápi vás únava v práci? Možno vám chýba toto!

Zamestnancom, ktorí pracujú v sterilnom prostredí bez ďalších vnemov na odpútanie sa od práce, postupne klesá výkonnosť a začínajú byť unavení. Keď sa totiž človek napríklad dlho pozerá do počítača, potrebuje podľa Ladislava Piršela zo Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC) oprieť zrak niekde inde.

Ak sa to nedá v interiéri, kde často ani nebývajú zaujímavé výhľady, vhodnejšie je podľa neho pozrieť sa von, do exteriéru. "Ak je budova situovaná tak, že sa pracujúci môže dívať na zazelenené plochy alebo na pútavé, možno aj umelé plochy či zaujímavé budovy, ktoré sú kombinované so zeleňou, tak to priaznivo pôsobí na krátkodobý oddych," opísal Piršel. 
      
V tom prípade podľa neho stúpa produktivita a človek sa lepšie zregeneruje aj v malých dávkach. Nepotrebuje dlhý oddych. Na väčšinu ľudí, či už si to uvedomujú alebo nie, totiž príroda podľa Piršela pôsobí priaznivo a oddychovo.


Prečítajte si tiež: Šport alebo oddych na gauči? Čo robia Slováci, keď prídu domov z práce?


Zároveň podľa neho aktuálne prichádza na pracoviská aj trend takzvanej aktívnej architektúry. Menia sa teda pravidlá, ktoré fungovali v minulosti, kedy mali zamestnanci všetko na dosah ruky. Či už tlačiareň alebo občerstvenie. "Táto filozofia súvisí so skúsenosťou, že pokiaľ sa ľudia pohybujú, sú aktívnejší, kreatívnejší a produktívnejší," vymenoval Piršel.

Preto už napríklad nie sú podľa neho schody skrývané kdesi vzadu v budovách, ako to bolo v minulosti. A do popredia sa dostávajú komunikačné priestory skombinované so zeleňou. "Aby ľudia museli prejsť hoci aj malú trasu, aby nechodili všade len s pomocou výťahov či pohyblivých schodov," dodal.

Viac o téme: Práca Únava Práce Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy