Podľa čoho vás ľudia hodnotia? Stačia im tieto dve kritériá!

Ľudia si o nás vytvoria určitú predstavu pri prvom stretnutí už za niekoľko sekúnd. Čo ale vlastne na nás posudzujú? Psychologička z Harvardu zisťovala, na základe čoho ľudí vnímame. Podľa jej zistení sa pri zoznámení s niekým novým zameriavame predovšetkým na dve otázky. Ktoré to sú?

 

 

 

 

Psychologička Amy Cuddyová spolu so svojimi kolegami skúmala viac než 15 rokov dôvody, podľa čoho si vytvárame o človeku prvý dojem. Ich výsledky ukázali, že pri spoznaní nového človeka si v sebe odpovedáme najprv na tieto dve otázky:

1. Môžem tomuto človeku veriť?
2. 
Môžem túto osobu rešpektovať?

Psychológovia vysvetľujú tieto dve otázky pojmami „srdečnosť“ a „kompetentnosť“. Teda – dôverujeme človeku, ktorý sa javí príjemne a rešpektujeme toho, kto pôsobí schopne. Je ideálne, ak človek disponuje oboma vlastnosťami.

Cuddyová hovorí, že mnoho ľudí verí, že v profesijnej oblasti bude mať väčšiu váhu, ak sa budú javiť kompetentne. Veď každý z nás si predsa chce vybudovať povesť talentovaného, šikovného človeka, ktorý je odborníkom v tom, čo robí.

V skutočnosti je však srdečnosť alebo dôveryhodnosť najdôležitejší faktor, podľa ktorého nás ľudia posudzujú. Podľa psychologičky  je to ešte pozostatok z našej ďalekej minulosti: predstavte si totiž jaskynného muža, ktorý má vedľa seba cudzieho človeka. Bude preňho prvoradé vedieť, či ho neznámy nezabije alebo neokradne. To, či bude táto osoba vedieť založiť dobrý oheň, je preňho až na druhom mieste.  

Samozrejme, kompetentnosť je vysoko cenená, nastupuje však až po dôvere, dôveryhodnosti. Preto upriamovanie svojej pozornosti iba na prezentovanie seba a svojich schopností môže byť kontraproduktívne.


Prečítajte si tiež: 6 vecí, ktoré personalisti neznášajú, keď robíme na pohovore​


Cuddyová tiež hovorí, že najmä mladí ľudia, stážisti či absolventi sa často obávajú nástupu do svojej prvej práce. Majú totiž pocit, že nie sú dostatočne kompetentní a šikovní a z tejto obavy sa uťahujú do seba, boja sa opýtať či požiadať o pomoc skúsenejších. Tak sa ale stáva, že ich okolie posudzuje ako neprístupných. Tým, že si nebudujú vzťahy založené na dôvere, trpia potom nepríjemnými prekvapeniami – keď im po skončení stáže firmy neponúknu pracovné miesto, alebo sa s nimi rozlúčia po skončení skúšobnej doby.

Psychologička preto odporúča snažiť sa prepojiť tie dva dôležité faktory. Pôsobiť dojmom dôveryhodnosti, budovať si dobré vzťahy a zároveň ukazovať a prejavovať svoje schopnosti, nadanie a zručnosti.

Viac o téme: Mienka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy