Ako sa dostať k super práci? Podarí sa to aj vám, stačí urobiť toto

Ak si hľadáte novú alebo lepšiu prácu, určite viete, že to nie je len tak. Nová a dobrá práca vám nespadne do cesty náhodou, musíte ju trpezlivo hľadať a niekedy prejsť poriadny kus „cesty“, kým sa k nej konečne dostanete. Na to, aby sa vám podarilo, je však potrebná istá stratégia: myslieť tri ťahy dopredu. Viete, ktoré ťahy to sú?

 



 

Myslieť tri ťahy dopredu odporúča Jason Wachob, autor knihy Žite – Ako sa naučiť budovať život, nie životopis. Ako ideálny príklad zmeny kariéry a ako v ňom uplatniť túto taktiku uvádza Wachob príbeh svojej ženy Colleen. Niekoľko rokov pôsobila v oblasti, v ktorej nevidela zmysel ani uspokojenie. Veľmi sa však túžila dostať do odvetvia wellnessu. Rozhodla sa preto prejsť si niekoľkými zamestnaniami, ktoré ju až postupne priblížili k jej cieľu. Mnohé z týchto prác boli doslova katastrofou, Colleen však vedela, že ak vydrží, dostanú ju k tomu, čo chcela dosiahnuť – pracovať v oblasti zdravia a krásy. K wellnesu ju skutočne dostala až posledná práca a odtiaľ to bol už len kúsok, aby so svojím manželom založili vlastnú značku Mindbodygreen, v ktorej ponúkajú práve wellnes služby.

 

Prečo by ste mali myslieť 3 ťahy dopredu?

Myslieť tri ťahy dopredu je skvelý spôsob prístupu nielen na pracovnom trhu, ale aj v živote. „Stanovenie si stratégie, ako získať určité zručnosti, osvojenie si praxe alebo prijatie konkrétnej práce, vás privedie ku konečnému cieľu,“ vysvetľuje Wachob.

Na čo teda myslieť, ak si chcete nájsť novú alebo lepšiu prácu? Riaďte sa týmito troma radami:

  1. Stanovte si stratégiu
    Cítite, že nie ste spokojný na mieste, na ktorom sa aktuálne nachádzate? Pôsobíte v inej oblasti, prípadne sa uchádzate o prácu v odvetví, ktoré je vám vzdialené? Stanovte si stratégiu „presunu“. Čo všetko bude potrebné, aby ste sa dostali do nového či odlišného odvetvia? Čo všetko budete musieť absolvovať? Aké sú vaše šance? Toto všetko by ste si mali vopred dobre premyslieť a zistiť.
  2. Obetujte sa pre získanie praxe a skúseností z oblasti, v ktorej chcete pôsobiť
    Možno to nebude ani prvé, ani druhé zamestnanie, ktoré vás privedie na pozíciu, po ktorej túžite. Naučte sa byť trpezlivý a ak aj vykonávate neadekvátnu či horšie platenú prácu, myslite na to, kam vás môže v budúcnosti - už o pár rokov, dostať.
  3. Spoznajte ľudí z branže, v ktorej sa chcete uplatniť
    Najjednoduchšie je to cez sociálnu sieť LinkedIn. Práve tu spoznáte ľudí, ktorí sú odborníkmi a ktorí vám môžu veľa odovzdať. Nevynechávajte tiež workshopy, prednášky či semináre, na ktorom sa ľudia z branže vyskytujú a stretávajú. Nadviažte s nimi kontakt a predstavte sa.

Pozor, súťaž: Vyhrajte knihu

Zaujali vás myšlienky zo spomínanej knihy? Chceli by ste sa dozvedieť viac, čo autor Jason Wachob radí svojim čítateľom? Dvaja z vás môžu knihu Žite - Ako sa naučiť budovať život, nie životopis, vyhrať. Sledujte Facebook Kariera.sk: tu sa o súťaži dozviete všetky potrebné informácie.

Ako sa dostať k Galéria fotiek (2)

 

Viac o téme: Rady Tipy Zamestnanie Hľadanie Práce Nájsť Motivácia Hľadám Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy