Živnosť alebo eseročka? Slováci v tom majú jasno, toto vyhráva

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zakladanie živnosti má na Slovensku za posledné tri roky klesajúcu tendenciu, podnikatelia začínajú uprednostňovať podnikanie formou právnickej osoby. V minulom roku bolo založených o 5 075 živností menej ako v roku 2014, čo je pokles o približne o 12,5 %. Naopak, zakladanie spoločností s ručením obmedzeným a akciových spoločností zaznamenal výrazný nárast. V minulom roku ich bolo založených o 5 087 viac ako v roku 2014, čo je nárast o 38,5 %. Vyplýva to z analýzy portálu Indexpodnikatela.sk, ktorá zbierala údaje o založení a rušení živností a spoločností za rok 2016.

Ako ďalej z údajov vyplýva, v minulom roku si 35 445 Slovákov založilo živnosť, avšak 42 108 živnosť zrušilo. Najviac živností (4 850) bolo zrušených v poslednom mesiaci v roku, pričom v decembri bolo založených aj najmenej nových živností (1 125). Najviac živností (4 099) bolo založených v apríli.


Prečítajte si tiež: Toto sú úspory priemerného Slováka: Máte aj vy na účte 4-cifernú sumu?​


Eseročiek a akciových spoločností v minulom roku vzniklo 18 310 a zaniklo 8 061. Podobne ako pri živnostiach, aj v prípade akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzením, bolo najviac z nich zrušených v decembri (1 048). Zároveň bol december jediným mesiacom v roku, v ktorom bolo viac zrušených spoločností, ako založených.

Podľa portálu sa zakladanie živností stáva medzi slovenskými občanmi menej atraktívne a naopak, podnikanie vo forme právnickej osoby naberá na príťažlivosti. „K tomuto trendu prispievajú určite aj naše zákony, ktoré robia živnosť menej atraktívnou z dôvodu vysokého odvodového zaťaženia živnostníkov,“ uviedli analytici z portálu Indexpodnikateľa.sk.

Viac o téme: Založenie Podnikateľ Živnosť Živnostník Podmienky Eseročka S.r.o Podnikať Alebo Eseročky Živnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy