Vy ešte nemáte LinkedIn? Personalisti radia, prečo by ste na tejto pracovnej sieti nemali chýbať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Pri hľadaní práce je dôležité využiť všetky dostupné možnosti. Jednou z nich je napríklad LinkedIn. Hoci táto pracovná sociálna sieť nie je žiadnou novinkou, nie každý ju využíva. LinkedIn je portálom, ktorý združuje online životopisy, ku ktorým majú prístup len tí, ktorí sú zaregistrovaní na tejto stránke. Nájsť tu teda môžete zamestnaných ľudí, uchádzačov o prácu, ale aj personalistov, pre ktorých je LinkedIn ideálne miesto na hľadanie a oslovovanie potenciálnych kandidátov. Kto by si mal určite vytvoriť profil na sieti LinkedIn a ako by mal jeho životopis vyzerať, aby zaujal? Prečítajte si, čo radia personalisti.

Pre personalistov je pracovná sociálna sieť LinkedIn bežnou súčasťou, ktorú pri svojej práci pravidelne využívajú. Napríklad v personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling ju vnímajú ako veľkú pomoc, LinkedIn je u nich využívaný - v rámci všetkých dostupných možností, najviac, zhruba na 90%. 

LinkedIn personalistom slúži na hľadanie a kontaktovanie zaujímavých kandidátov. Okrem toho v ňom však vidia aj ďalšiu pridanú hodnotu. „Umožňuje personalistom oslovovať aj odborníkov, ktorí sú síce zamestnaní, ale zároveň sú otvorení novým pracovným príležitostiam,“ vysvetľuje Veronika Hrašková, Branch Manager z agentúry Manpower. Práve takto sa aj ľudia, ktorí možno nie sú spokojní v súčasnom zamestnaní, môžu dostať k zaujímavej pracovnej ponuke. Neplatí teda, že na tejto sieti by sa mali registrovať predovšetkým nezamestnaní.
 

Vykonávate toto povolanie? Na LinkedIn-e by ste nemali chýbať

Personalisti priznávajú, že momentálne na LinkedIne prevažujú ľudia najčastejšie z oblasti IT, obchodu, marketingu a ľudských zdrojov.  Neznamená to však, že by sa na ňom nemali registrovať aj ľudia pracujúcich v iných odvetviach. „Na pracovnej sieti LinkedIn by nemali chýbať odborníci na všetkých úrovniach,  zároveň nižší, stredný a vyšší manažment ako aj administratívne pozície,“ radí Ivan Jurkovič z personálnej a pracovnej agentúry P.J. Servis.

Podľa Ľubomíra Drangu z Appel Counselling sa však LinkedInu nemusia vyhýbať ani zamestnanci na úplne odlišných pozíciách: „Na LinkedIn-e by mali byť všetci, ktorí majú záujem byť informovaní o zaujímavých pracovných príležitostiach, ale aj tí, ktorí potrebujú vyhľadávať vlastné obchodné aktivity či kontakty na ľudí v rámci svojej branže. Je to cesta, ako sa skontaktovať s ľuďmi na najvyšších priečkach,“ vysvetľuje.
 

3 užitočné tipy, ako mať perfektný profil na LinkedIn-e

  1.  „Majte zaujímavú fotografiu a vyplnené všetky údaje - najmä schopnosti a znalosti," odporúča Dranga. „Veľmi dobre tiež pôsobí, ak ich máte „odsúhlasené“ vašimi spojeniami (stačí o to požiadať). Ideálny profil je doplnený o referencie kolegov, či zamestnávateľa, ktoré sú overiteľné a dôveryhodné. A samozrejme, angličtina je jazyk LinkedInu. Vo všeobecnosti platia rovnaké zásady ako pri písaní CV - hlavne stručne a výstižne. Bonus navyše je, že napríklad kreatívci vedia svoj profil doplniť o vlastné portfólio: obrázky, prezentácie, videá a iné digitálne médiá,“ dodáva.
  2. Podľa Jurkoviča je dôležité, aby bol váš profil bohatý na informácie: „Čím viac informácii profil uchádzača obsahuje, tým má uchádzač vyššiu šancu na potenciálne oslovenie od zaujímavého zamestnávateľa,“ vysvetľuje.
  3. „Správne vyplnený profil by mal fungovať ako online životopis kandidáta. Mal by obsahovať kompletné informácie o pracovných skúsenostiach používateľa, vzdelaní, odborných zručnostiach a jazykových znalostiach. Rovnako ako štandardné CV, aj profil na LinkedIn by mal pôsobiť profesionálnym dojmom, preto je potrebné dbať na správny výber profilovej fotografie, ktorá by mala odrážať profesionálne zameranie sociálnej siete," hovorí Hrašková. „Zaujímavou súčasťou profilu na LinkedIne, ktorá vás môže odlíšiť od ostatných kandidátov, sú referencie - dajte o sebe vedieť, v čom ste dobrí a požiadajte vašich kolegov alebo obchodných partnerov, aby vám napísali referenciu, ktorú následne môžete zverejniť ako súčasť vášho profilu,“ uzatvára sériu rád. 
Viac o téme: Profil Pohovor Životopis Linkedin Personalisti Linkedine
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy