Pokazili ste pohovor? Nezúfajte, ešte ho môžete napraviť: Stačí urobiť toto

Pohovor väčšinou nie je situácia, v ktorej je človek uvoľnený či pokojný. Jeho vážnosť a dôležitosť často spôsobujú, že okrem zrýchleného tepu a spotených dlaní sa občas pridruží aj neschopnosť súvislého prejavu a problém zodpovedať na banálne otázky. Dôvodom je stres a nervozita, ktoré sú pre niektorých uchádzačov veľkým strašiakom. Na pohovore ich totiž „paralyzuje“ a bráni im "fungovať" normálne. Aj preto niektorí odchádzajú z pohovoru sklamaní, že premárnili svoju šancu. Personalisti však tvrdia, že aj keď pohovor nevyšiel podľa vašich predstáv, stále nie je nič stratené a dá sa napraviť. Ako?


Pre neúspešný pohovor sa netrápte, namiesto toho urobte toto

Samozrejme, určite vás trápi premárnená šanca, možno sa obviňujete z toho, že ste na tú či ktorú otázku mohli odpovedať lepšie. Vrátiť čas ale nedokážete. Avšak namiesto toho, aby ste sa obviňovali a trápili z neúspechu, personalisti odporúčajú poučiť sa z „pokazeného“ pohovoru: „Nepodarený pohovor neberte ako zlyhanie, ale ako školu. Možno absolvujete päť takýchto pohovorov. Ak sa ale na každom niečo nové naučíte a vylepšíte svoju prezentáciu, na šiestom pohovore budete perfektný,“ radí Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti Drill B.S.

Odborníci neodporúčajú „strácať“ čas analyzovaním, prečo ste urobili to či ono, prečo ste namiesto tamtej odpovede nepoužili inú. „Nakoľko neviete zvrátiť minulosť, tendencia vracať sa k nej má zmysel iba v prípade, ak  sa zameriate na to, ako sa napríklad poučiť z chýb, ktorých ste sa na pohovore dopustili a vyvarovať sa im do budúcnosti,“ hovorí Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov z Poštovej banky.

Nedopadlo to podľa vašich predstáv? Buďte k personalistovi úprimný

Niekedy sú uchádzači k sebe príliš kritickí a ich zlý pocit nemusí vôbec zodpovedať tomu, ako vnímal pohovor personalista. „Ak sa vám zdá, že ste na pohovore zlyhali, personalista to mohol vnímať inak a možno ho zaujali vaše silné stránky. Stále môžete dostať šancu,“ myslí si Lazový.

Ak si ale nie ste istý a chcete sa vyhnúť premýšľaniu, trápeniu a čakaniu, či sa vám personalista ešte ozve, jednou z možností je spýtať sa priamo po skončení pohovoru. „Kandidát sa môže na konci pohovoru spýtať, či naplnil očakávania, prípadne na čom by mal zapracovať, aby bol úspešný. Tak môže odpoveď získať hneď a nemusí premýšľať nad možnosťami, ktoré ani nastať nemuseli,“ hovorí Jurčíková. „Vo všeobecnosti je ale pozitívne vnímané, ak sa kandidát ozve. Je to signál toho, že mu na pracovnej ponuke záleží, a že vie zhodnotiť svoje vystupovanie,“ dodáva.


Prečítajte si tiež: 6 vecí, ktoré personalisti neznášajú, keď robíme na pohovore


Jurčíková tiež pridáva konkrétny príklad zo svojej praxe, ako sa uchádzačke podarilo zvrátiť zlý pohovor: „Jedna pani sa na pohovore dostala do takého stresu, že nevedela odpovedať na základné otázky. Keď sme ju po pohovore stretli na recepcii, oslovila nás, či by sme jej ešte mohli pár minút venovať. V uvoľnenejšej atmosfére to bola zrazu úplne iná osoba a rozhovor bol veľmi príjemný. Vysvetlila, že na tejto konkrétnej pozícii jej záleží natoľko, že sa sama dostala do absolútneho stresu.  V tomto prípade sme to veľmi ocenili a pani nakoniec miesto získala. Oslovila nás silná sebareflexia, schopnosť zmeny v správaní, úprimnosť a rovnako aj veľká motivácia.“ Jurčíková však zároveň upozorňuje, že išlo o špecifickú situáciu – povaha spomínanej pozície nevyžadovala odolnosť voči stresu. Ak by sa však jednalo o pracovné miesto, ktoré by vyžadovalo zvládanie stresujúcich situácií, uvažovali by určite inak.

Nevyšiel vám pohovor? Nevadí, takto zvládnete ďalší

Niekedy proste pohovor nevyjde podľa vašich predstáv. Ak ste sa aj personalistovi priznali, že bojujete so stresom a nervozitou, alebo nemáte svoj deň, no nedostali ste druhú šancu, netrápte sa. „Niekedy sú dni, kedy sa veci nedaria. Berte to ako súčasť života. Ak je to možné, zanalyzujte si svoje chyby, zapíšte si ich, a prípadne sa poraďte s niekým skúseným, ako by na konkrétnu otázku na pohovore odpovedal on,“ dodáva Lazový.

„Ak sa chystáte na ďalší pohovor, určite je dobré prejsť si pasáže, ktoré vás na minulom stretnutí prekvapili a buďte na ne pripravení. Porozmýšľajte a nahlas si odpovedzte na konkrétne otázky. Bonus je, ak máte človek pri sebe niekoho, kto vám vie dať cenné a relevantné rady,“ uzatvára sériu rád Jurčíková.

Viac o téme: Pohovor Neúspech Úspech Zlý Pokazený Neúspešný Úspešný Pokaziť Pohovore Pohovoroch
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy