Viete, ako si správne hľadať prácu? Tieto chyby robia takmer všetci, vyhnite sa im

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Mnohí ľudia si dnes hľadajú prácu neefektívne. Držia sa princípov, ktoré platili pred 10 rokmi. Doba sa však zmenila, trh práce dnes funguje inak a aj zamestnávatelia majú úplne iné požiadavky. Je veľa uchádzačov, ktorí si to neuvedomujú a robia to, čo im bolo odporúčané pred mnohými rokmi, prípadne žijú v predstave, že spôsob, akým si hľadajú prácu, je správny. Zistite, aká je pravda o hľadaní zamestnania a naučte sa, ako by malo vyzerať, aby vám prinieslo vytúženú prácu.

Ľudia, ktorí si hľadajú prácu, chcú mať, prirodzene, toto náročné a nepríjemné obdobie čo najskôr za sebou. Chcú si nájsť prácu rýchlo a tak hľadajú rýchle riešenia. Ak napríklad na internete natrafia na vzor životopisu či motivačného listu, pri ktorých je uvedené, že im tieto šablóny pomôžu uspieť pri hľadaní práce, sú nadšení. Okamžite po nich siahnu a myslia si, že to je to, čo potrebovali. Neváhajú teda za pár minút vyplniť všetky údaje do CV či odkopírovať text zo vzorového motivačného listu a začnú ich rozosielať firmám na všetky strany. Tento postup však rozhodne nie je ideálny.

Hľadám si prácu, ale nikto ma nechce. Prečo?

Nejde vám do hlavy, že hoci ste odoslali desiatky životopisov, pripojili k nim aj motivačný list, väčšina firiem nereagovala a pozvaní na pohovor prišlo len pár - ak teda vôbec? Očakávali ste, že ak odošlete 40 či 50 CV-čiek, dostanete prinajmenšom 10 pozvaní na osobné stretnutie? To sa však nestalo. Prečo?

Ak aj vy čelíte takýmto situáciám, ľahko nadobudnete dojem, že nie ste dosť dobrý a nestojíte za veľa. Budete sa tiež možno hnevať, že firmy si nenašli čas ani na to, aby vám poďakovali za zaslaný životopis. Čím dlhšie sa s týmto budete stretávať, tým horšie to na vás vplýva. Ak už dostanete pozvanie na pohovor, začnete byť veľmi nervózny, dostanete sa do obrovského stresu, čo mnohokrát spôsobí, že sa pohovor nepodarí.

Takto to ide stále dookola: rozosielate životopisy, nikto sa vám neozve a po psychickej (a často aj po finančnej) stránke to s vami ide „dolu vodou“. Problémom je, že čím dlhšie zostáva človek v tomto začarovanom kruhu, tým horšie sa cíti. Dá sa z neho nejako vymotať?

Neobviňujte z vášho neúspechu iba personalistov

Keď ste už dlhšie bez práce, nedarí sa vám s hľadaním a taktiež nedostávate žiadnu, alebo len minimálnu spätnú väzbu od firiem, možno aj vy začnete frflať na personalistov. Určite ste už často počuli, že personalisti sú veľmi leniví a nechce sa im odpisovať na vaše e-maily, že sa pýtajú hlúpe otázky a že všetky miesta sú aj tak už dopredu obsadené a pohovory sú organizované len na oko.

Áno, v neserióznych spoločnostiach to pravdepodobne takto funguje. V správnych spoločnostiach však zamestnávajú personalistov, ktorí sa snažia odvádzať svoju prácu čo najlepšie. To znamená, že si nezaslúžia, aby boli takto zaškatuľkovaní.

Problémom, ktorý súvisí so sťažnosťami na personalistov, je totiž fakt, že v mnohých, najmä malých, firmách žiaden personalista neexistuje. Prijaté životopisy hodnotí a triedi šéfovi asistentka – robí prvú selekciu či predvýber. Výberový proces potom robí niekto z firmy – buď samotná asistentka, manažér, alebo mzdová účtovníčka. Tí však majú okrem výberu nového človeka aj svoju vlastnú náplň práce. Hľadanie nového zamestnanca je preto pre nich teda úloha navyše, ktorú musia stihnúť popri svojej práci. Predstavte si, že k prácu, ktorú robíte, by vám pridali niečo ďalšie – ako by ste to zvládli? Venovali by ste hodiny svojho času odpisovaniu každému jednému uchádzačovi?


Prečítajte si tiež: 11 vecí, ktoré v životopise nemajú čo robiť: Nie sú náhodou aj v tom vašom?​


To, že by uchádzači na personalistov nemali mať ťažké srdce, je spojené tiež s tým, že za svoj neúspech si tak môžu tak trochu aj sami. Ako je to možné? V posledných rokoch sa totiž stalo obľubou, že si uchádzač vytvorí jeden univerzálny životopis (často aj motivačný list), sadne si za internet, vyfiltruje si na pracovných ponukách vhodné pozície a na všetky z nich zašle svoje CV. Je to totiž celkom jednoduché a nezaberie to veľa času. Uchádzači tiež majú často pocit, že čím viac životopisov odošlú, tým väčšiu šancu budú mať. Takto sa stáva, že kým kedysi sa na jednu pozíciu hlásilo pár ľudí, dnes sú to desiatky a niekedy aj stovky. Vybrať medzi nimi 5-8 najlepších je teda naozaj náročné. A veľmi jednoducho sa môže stať, že sa šikovný človek v tej mase „stratí“, pretože píše rovnaké informácie ako tí ostatní.

Ako si hľadať prácu úspešne? Inšpirujte sa týmito 3 zlatými radami

Prvým krokom je nezostať v skupine večne nespokojných a nadávajúcich uchádzačov. Okrem toho vám poslúžia aj tieto tri cenné rady:

  1. Nemá význam rozosielať desiatky životopisov. Menej je niekedy viac.
  2. Ak pošlete životopis, ktorý je rovnaký, aký majú ostatní: teda že ste flexibilný, spoľahlivý, zodpovedný, komunikatívny a rád/a sa učíte novým veciam, úspech vám to pri hľadaní práce nezaistí.
  3. Pokiaľ budete nadávať na prácu personalistov, možno sa vám na chvíľu uľaví, pri hľadaní práce vám to ale nijako nepomôže. Skúste zmeniť taktiku: píšte kvalitné životopisy – krátke, stručné, vecné, vždy upravené pre danú pozíciu a hlavne, hláste sa naozaj len tam, kde skutočne chcete pracovať.

Okrem toho máte poruke množstvo skvelých rád a inšpirácii, napríklad aj tu na Karierainfo. Nájdite si dostatok času a prejdite si články, ako napísať dobrý životopis či motivačný list, ako sa pripraviť na pohovor či objaviť svoje silné stránky.

Viac o téme: Hľadanie Práce Chyby Nájsť Miesta Pracovné Hľadaní Ako Hľadám Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: pracenasbavi.cz; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy