Prečo šikovní a talentovaní ľudia trčia v práci, ktorú nenávidia? Dôvody vás prekvapia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zlaté putá sú skutočnosťou. Pravidelný príjem peňazí nás totiž často dokáže „priviazať“ ku konkrétnemu pracovnému miestu, a to aj k takému, ktoré nás nebaví, nenapĺňa, či ktoré dokonca nenávidíme. Podľa prieskumu, ktorého sa zúčastnilo viac ako 500 tisíc zamestnancov, sa ukazuje, že okolo 8% pracujúcich je ľahostajných voči svojej práci, no aj napriek tomu nemajú motiváciu dať výpoveď. Prečo je to tak?

 

 

Hoci sa to možno nezdá, nebyť motivovaný v práci a  vykonávať povolanie, ktoré človek neznáša, sa prenáša aj do osobného života. Nespokojnosť a frustrácia totiž istým spôsobom prenikne aj do vzťahov. Prečo s touto nespokojnosťou teda niečo neurobiť? Prečo sa títo ľudia ani nepokúsia zmeniť okolnosti? Dôvod je jasný.

Sú totiž „pripútaní“ k svojej práci zlatými želiezkami - platom. Títo „väzni“ pritom nemusia mať problém si inú, lepšiu prácu. Ich problémom je, že sa ani len nezačnú obzerať po novej práci, pretože im súčasný stav vyhovuje a zvykli si na daný komfort. Mnohokrát sú platení oveľa viac, než je priemerná mzda na ich pozícii. To, že sú dobre zaplatení, je zámer ich zamestnávateľa – poistka, aby sa nezačali obzerať po pracovnom trhu a lepších platových podmienkach. Tam to však aj väčšinou končí. Zamestnanec síce dostane lepší plat, zamestnávateľ sa však už nezaoberá jeho ďalším rozvojom či zmenami, ktoré by mohli rozptýliť jeho stereotyp.

Zaujímavé však je, že zamestnanci, ktorí sa rozhodli zostať v práci, ktorá ich nebaví, nenapĺňa a nerobí im radosť, dobre vedia, že sú dobrovoľne „pripútaní“. U niektorých je to pohodlnosť, iným zas obava z toho, či nájdu rovnako platovo ohodnotené miesto, zväzuje ruky a tak sa rozhodnú zostať na tom istom mieste.

Tieto obavy sú prirodzené, človek by sa im však nemal podvoliť. Dôležité je abrať odvahu a dostať sa za hranicu svojej komfortnej  zóny. Ako? Toto sú tri užitočné spôsoby, ktoré môžete využiť.

  1. Ak nie ste spokojný, povedzte to
    Ak naozaj nechcete dávať výpoveď, porozprávajte sa otvorene so svojím zamestnávateľom. Ak ste vo firme dlho a len ťažko vo svojej práci nachádzate niečo, čo by vás nadchlo, možno by sa vám zišla zmena práce – aspoň načas. Pouvažujte spoločne, ako by sa vo vašom dalo prípade dalo zabezpečiť „nabratie druhého dychu“.
  2. Nepomohlo? Spravte prvý krok
    Nie každý zamestnávateľ bude ochotný s vami riešiť to, že sa cítite nespokojný a apatický voči vašim pracovným povinnostiam. Ak zistíte, že je zamestnávateľovi nezáleží na tom, ako pristupujete k práci, je to ďalší signál toho, že by ste sa nemali báť spraviť prvý krok. Tým je prieskum trhu práce. Áno, pravdepodobne sa vám nebude chcieť hľadať  a sledovať pracovné ponuky, ak sa však odhodláte, zistíte, že ponúk práce je dosť a určite sa nájde niekoľko zaujímavých aj pre vás.
  3. Uvedomte si, že každá zmena je dobrá
    Ak ste vo firme dlho, vytvorili ste si svoje rituály, zvykli ste si na ľudí okolo vás, prispôsobili ste si fungovanie v práci svojim potrebám. Toto všetko je spríjemnením faktu, že vás vaša práca nebaví, nerobíte ju s radosťou a možno ju až nenávidíte. Mohlo by to však vyzerať aj inak: mohli by ste spoznať nových ľudí, získať novú perspektívu a robiť niečo, čo vás naozaj baví. Stačí len nabrať odvahu.
Viac o téme: Práca Zamestnanie Nespokojnosť Výpoveď Prácou Zamestnaním
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: bloomberg; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy