Pracovať iba 4 dni v týždni: Dožijeme sa toho na Slovensku?

Byť v práci iba 4 dni v týždni a mať trojdňový víkend je snom pravdepodobne všetkých zamestnancov. Z pohľadu zamestnávateľov však až o takú výhru nejde a nie je veľa takých, ktorí sú tomuto nápadu otvorení. Spýtali sme slovenských firiem, ako vnímajú štvordňový pracovný týždeň a či by mali odvahu umožniť svojim zamestnancom takto pracovať.

 

 

 

 

Menej času na prácu - menej času na flákanie: Aké výhody prináša práca od pondelka do štvrtka?

Kratší pracovný týždeň so sebou prináša pocit nedostatku času. To sa môže na prvý pohľad javiť ako nevýhoda. Podľa niektorých výskumov a štúdií však práve toto vedomie v ľuďoch spôsobuje, že sú aktívnejší, produktívnejší a kreatívnejší. Kratší pracovný týždeň teda môže pozitívne pôsobiť na výkonnosť zamestnancov.  

Čím viac času majú ľudia na prácu, tým častejšie si hľadajú spôsoby, ako sa rozptýliť a zahnať stereotyp či rutinu. Týka sa to predovšetkým duševnej práce. Vo výrobných odvetviach si totiž zamestnanci nemôžu zvoliť, kedy začnú pracovať na konkrétnej úlohe. Avšak v  odvetviach, ktoré si vyžadujú od človeka prinášať riešenia, nápady či návrhy, zamestnávateľ nemôže tlačiť na striktné dodržiavanie pracovnej doby, keďže takáto činnosť vyžaduje úplne iné procesy, ako v prípade fyzickej práce.

Kreativita či kritické myslenie jednoducho nemôžu byť vynútiteľné. Obe sú totiž založené na slobode. Sloboda, o ktorej hovoríme, znamená, že takíto zamestnanci nefungujú od pondelka do piatku, od 08:00 do 17:00 hod. Potrebujú flexibilný režim, prispôsobený svojím potrebám.

Slovenskí zamestnávatelia sa pri skrátenom pracovnom týždni obávajú zníženia miezd

Téma kratšieho pracovného týždňa nie je pre zamestnávateľov novinkou, práve naopak – sú si vedomí jej atraktivity pre zamestnancov. Pristupujú k nej však opatrne a poukazujú na možné nevýhody, ktoré by so sebou táto zmena mohla priniesť.

„Teoreticky je skrátenie pracovného času pravdepodobne prípustné vo väčšine odvetví, no nevyhnutnosťou by bolo prispôsobenie všetkých procesov vo firme. Skrátenie pracovného času by  pravdepodobne viedlo aj ku kráteniu miezd zamestnancov,“ myslí si Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov z Poštovej banky.

Na túto odvrátenú stránku kratšieho pracovného týždňa - znižovanie platov, upozorňuje aj Andrej Kulaviak z oddelenia ľudských zdrojov spoločnosti Kaufland. „Nie vždy môžu podobné opatrenia zaručene pomôcť zamestnancom. Pri znížení pracovného fondu totiž môže zamestnávateľ na základe vzniknutých zvýšených nákladov pristúpiť k zníženiu miezd. Je tiež  otázne, nakoľko je Slovensko pripravené na takúto zásadnú zmenu,“ vysvetľuje.  


Prečítajte si tiežToto oblečenie do práce nenoste: Vyhnite sa faux pas!​


Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky, zas uvažuje, či by zavedenie kratšieho pracovného neodhalilo, že zamestnanci doteraz nepracovali tak, ako by mali: „Naozaj sa dá natoľko zefektívniť výkonnosť jednotlivých zamestnancov, aby namiesto 5 dní v týždni odviedli rovnako kvalitnú prácu za 4 dni? V prípade, že áno, znamená to, že doteraz neboli naplno vyťažení, že je na pracovisku prezamestnanosť, alebo si doteraz svoje pracovné povinnosti nevedeli či nechceli dostatočne dobre zorganizovať?“

Aj napriek skôr opatrnejšiemu postoju si ale firmy uvedomujú, aké pozitíva by takáto zmena mohla priniesť: „Z pohľadu zamestnancov by zavedenie štvordňového alebo napríklad aj 6-hodinového pracovného dňa mohlo prispieť z dlhodobého hľadiska k zvýšeniu ich produktivity, motivácie, či zníženiu chorobnosti. Taktiež by to mohlo mať pozitívny dopad na work-life balance a lepšie rozdelenie času medzi súkromný a pracovný život,“ myslí si Jurčíková.

Vyskúšali by si firmy štvordňový pracovný týždeň?

Hoci niektorí slovenskí zamestnávatelia vnímajú štvordňový pracovný týždeň ako zaujímavý experiment, viacerí z nich sa k nemu stavajú odmietavo. Nie je totiž uplatniteľný vo všetkých odvetviach.

„V bankovníctve a ešte k tomu v privátnej banke nie sú štyri pracovné dni dostačujúce. Naša banka a jej zamestnanci sú tu v prvom rade pre našich privátnych klientov, ktorým sa snažíme poskytovať komplexný a nadštandardný servis pri realizácii ich požiadaviek. Často sa naše aktivity prelínajú aj s voľnými dňami, nevedeli by sme klientom vyhovieť v skrátenom pracovnom režime,“ vysvetľuje Macaláková.


Prečítajte si tiež: Tieto slová v práci nepoužívajte: Degradujú vás!​


„Naši klienti očakávajú, že im služby budú poskytované počas celého pracovného týždňa, nevidíme preto v súčasnosti priestor pre zavedenie štvordňového pracovného týždňa. Uvidíme však, ako sa bude meniť bankový sektor a v budúcnosti sme otvorení zvažovať rôzne možnosti v oblasti nastavenia pracovného času,“ prezrádza Jurčíková.

„Osobne by ma to potešilo, no myslím si, že v súčasnosti by to na pracovnom trhu prinieslo viac negatív ako pozitív. Ale za skúšku by možno stálo, ak by zamestnanci mali takúto možnosť aspoň počas letných mesiacov. Možno by sme nakoniec boli pozitívne prekvapení,“  hovorí Kulaviak. Ako však dodáva, spoločnosť Kaufland sa už teraz snaží, aby mali zamestnanci možnosť skĺbiť svoj pracovný a súkromný život. Preto majú niektorí zamestnanci z rodinných či zdravotných dôvodov upravenú pracovnú dobu.

 

Viac o téme: 4 Pracovný Dni Týždeň Skrátený Týždni Štvordňový
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy