Potrebujete užiť v práci lieky? Zamestnávateľ vám nemusí umožniť prestávku!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Manžel pracuje v priemyselnej firme. Je diabetik s povinnosťou užívať pravidelne lieky. Čas podania liekov je počas pracovnej doby. Je určená nejaká povinnosť zamestnávateľa, resp. upravená v Zákonníku práce, že musí poskytnúť krátkodobú prestávku na užitie lieku v predpísanom čase? Manžel totiž môže veľakrát užiť liek až po 2-3 hodinách od predpísaného času, keďže mu že zamestnávateľ neumožnil v danom čase prestávku. Čitateľka Jarmila

Právnička radí: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá viac ako 6 hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Prestávka sa nezarátava do pracovného času a nemožno ju poskytnúť na začiatku ani na konci zmeny.


Prečítajte si tiež: Kamery na pracovisku: Na čo má zamestnávateľ právo a čo si nesmie dovoliť?​


Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie.

Podrobnejšiu úpravu využívania prestávok v práci dohodne zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov, zvyčajne vo forme interného predpisu.  Konkrétne prestávky na užívanie liekov v zákone stanovené nie sú.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Práca Lieky Prestávka Zamestnávateľ Podať Práci Užiť Prestávku Umožniť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy