Tri triky, vďaka ktorým budete mať náskok pred ostatnými kandidátmi

Ahoj, Daniel. Páči sa mi heslo vašej spoločnosti. Predpokladám, že za túto pozíciu dostanem 52 tisíc. Čo je na týchto vetách také zvláštne? Vôbec nič. Okrem toho, že ak ich správne použijete, môžete vo výberovom konaní preskočiť svojich konkurentov.

Zapamätajte si mená

"Poď ďalej, Martina," náborár pozve do zasadačky uchádzačku, ktorá sa čudne tvári. Volá sa Petra. Ako by ste sa cítili, keby niekto urobil takúto chybu na pohovore? Asi nie veľmi príjemne. Na druhej strane, každý môže urobiť chybu. Ale je lepšie zapamätať si meno osoby, s ktorou jednám. A používať ho. Pretože to každého poteší. Znamená to, že to naňho urobilo dojem. Svedčí to aj o priateľskosti a galantnosti zo strany osoby, ktorú oslovujete.

Môžete to vyskúšať počas úvodného telefonátu. Keď sa volajúci z danej spoločnosti predstaví menom, skúste si ho zapamätať. Môžete povedať: "Dobrý deň, pán Skalka, tu Konečná z Telefilmu," a potom povedať: "Dobrý deň, pani Konečná." Je to síce maličkosť, ale pani na druhom konci telefónu to poteší a pridá to niekoľko malých bodov navyše. A ak počujete náhodné: "Dobrý deň, Jozef, tu Mária z Telefilmu," môžete bez rozpakov odvetiť: "Dobrý deň, Mária."

Za každých okolností si však dávajte pozor na zdrobneniny. A to aj v prípade, že náboroví pracovníci sú od vás o 20 rokov mladší. "Kamilka" alebo "Martinko" vaše šance na získanie práce určite pochovajú.

Pochváľte seba i firmu 

Páči sa mi to, baví ma to, mám to rád... "Asi najviac ma na mojej práci baví organizovanie podujatí. Vždy ma nabíja energiou, keď vidím, ako sa na nich ľudia bavia." "Mám skvelý pocit, keď sa čísla v tabuľkách na konci štvrťroka spočítajú." Vyjadriť svoj vzťah k práci prostredníctvom emocionálne podfarbených výrazov je ďalší malý trik.

A ak ich použijete na hodnotenie niečoho vo firme, vyšplháte sa o to vyššie. "Páči sa mi, ako komunikujete so zákazníkmi. Je to ľudské, ale nie príliš familiárne." "Páči sa mi vaše motto: 'Dodáme dnes, a keď nie dnes, tak zajtra." Vyjadrujete, že urobíte všetko, čo je vo vašich silách, ale zároveň uznávate realitu, ktorá môže veci skomplikovať."

Plat spomeňte iba raz

Nezamieňali ste si meno náborového pracovníka a niekoľkokrát ste ho použili (aj keď meno René nemáte práve v láske), pochválili ste firmu a dokázali ste povedať, čo máte na účtovníctve radi. Teraz je rad na vás, aby ste hovorili o plate. Vyjednávanie nie je práve vašou silnou stránkou, ale doma ste si vymysleli sumu a ste pripravení ju použiť, keď vás vyzvú. V tom prípade to povedzte a mlčte. Aj keď nastane dosť trápna chvíľa ticha, aby ste počuli ventilátor z toalety na druhej strane chodby. Vydržte a nezačnite obhajovať svoju cifru. Vyzeralo by to, akoby ste si sami neverili, že na to máte nárok. V prípade potreby predložte svoje argumenty, prečo by ste mali dostať toľko, keď sa vás na to opýtajú.

Všetko s mierou
Uvedené triky sú ako cukríky. Nesmie sa to s nimi preháňať. Ak budete každú druhú vetu menovite spomínať Máriu, dokonca vypĺňať mesačné výkazy o činnosti v práci a rozplývať sa nad všetkým, čo o firme viete, bude to pôsobiť nedôveryhodne, ba až čudne. Preto tieto triky používajte s rozvahou a citlivo.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy