Skvelú novú prácu môžete získať aj vy: Toto je základ!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dôležitým krokom k získaniu nového zamestnania je pracovný pohovor. Personalisti sa pritom v praxi často stretávajú pravidelne s odpoveďami, ktoré môžu uchádzača o zamestnanie okamžite diskvalifikovať. Jedným zo základných pravidiel úspešnosti na pohovore je pritom si naštudovať aspoň základné informácie o spoločnosti, v ktorej sa záujemca uchádza o prácu. Upozorňuje na to spoločnosť McRoy Jobliner.

"Mnoho Slovákov pri hľadaní si práce postupuje systémom pokus-omyl. Rozošle množstvo životopisov do desiatok firiem a povie si, že niečo z toho musí vyjsť. Takíto ľudia sa potom nestihnú na pohovor pripraviť a nedokážu odpovedať ani na základné otázky," tvrdí výkonná riaditeľka spoločnosti McROY Jobliner Jana Mesárová. Naštudovať si v dnešnej dobe aspoň základné informácie pritom podľa nej nie je vôbec zložité. Stačí si pozrieť webovú stránku spoločnosti, prípadne využiť internetový vyhľadávač.

Uchádzač o zamestnanie si môže zhoršiť svoje šance, aj keď sa bude sťažovať na predchádzajúceho zamestnávateľa. "Samozrejme, ľudia prácu menia často preto, že s predchádzajúcou neboli spokojní. No sťažovať si na všetkých a všetko na pohovore neobstojí," upozorňuje Mesárová. Záujemca by si dôvody zmeny zamestnania nemal vymýšľať, ale vysvetlenie by malo byť profesionálne.


Prečítajte si tiež: Najzákernejšie otázky na pohovore: Nepanikárte a odpovedzte takto​


Pred potenciálnym zamestnávateľom by človek nemal hovoriť ani o tom, že chce prostredníctvom pohovoru zistiť viac informácií a porovnať tak ponuky na trhu. To podľa McRoy Jobliner môže naznačovať, že nemá o danú pozíciu skutočný záujem a nie je si istý, či sa pre ňu hodí. Vzniká teda riziko, že bude uvažovať o odchode, len čo objaví inú zaujímavú ponuku. "Je bežné, že človek pošle životopis do viacerých firiem a navštívi viacero pohovorov. No nemal by dávať najavo, že ponuka ho vlastne nijako zvlášť nezaujíma. V takom prípade totiž dostane šancu skôr niekto motivovanejší. Niekto, kto tú prácu skutočne chce," hovorí Mesárová.

Uchádzač by mal prejaviť záujem aj o samotnú prácu, nielen o peniaze, ktoré za ňu dostane. "Uchádzač by mal mať záujem aj o to, čo konkrétne bude robiť. V opačnom prípade je zrejmé, že na výsledku jeho práce mu nebude záležať," upozorňuje Mesárová s tým, že mal by sa zaujímať o náplň práce a na pohovore pokiaľ možno zdôrazniť, že má s takouto činnosťou už skúsenosti z predchádzajúcej praxe.

Taktiež je na mieste zdravé sebavedomie, ale potrebná je aj istá miera pokory. "Priznanie si nedostatku znamená, že človek o ňom vie a môže na ňom pracovať," uvádza Mesárová. Priznanie slabiny tak uchádzačovi uškodí podľa nej menej, než keď ju bude zatĺkať. "Skúsený personalista nedostatok aj tak pravdepodobne odhalí," dodala Mesárová.

Viac o téme: Tip Pohovor Príprava Personalista
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy