Mladá riaditeľka vlastnej firmy radí absolventom: Takto prácu získate hneď po vysokej škole

Liz WesselováLiz Wesselová Zdroj: Archív L. W./LinkedIn

Získať prácu, keď ste len nedávno opustili brány vysokej školy, nie je vôbec ľahké. Voľné miesta sú v súčasnosti nedostatkovým tovarom, konkurencia je neľútostná a požiadavky sú často premrštené.

Liz Wesselová, generálna riaditeľka a spoluzakladateľka firmy Way Up, teda stránky, ktorú využíva viac než 200-tisíc vysokoškolákov na hľadanie svojej vysnívanej práce v najlepších spoločnostiach na svete ako napríklad Microsoft, Uber, The New York Times, Disney a Google, tvrdí, že existujú veci, ktoré môžete urobiť, aby ste zvýšili svoje šance.

Liz sa podelila o štyri najlepšie tipy, ktoré vám pomôžu získať  zamestnanie po škole.:

Nebojte sa uchádzať o miesto, ktoré vyžaduje jeden až tri roky praxe

„Mohli  by sme povedať, že dve letné stáže a tri brigády, ktoré ste v priebehu vysokej absolvovali sa dajú prirovnať k viac ako jednému roku praxe,“ vysvetľuje Wesselová. Často sa tiež stáva, že miesto, na ktorom údajne potrebujete „jeden až tri roky praxe“ je začiatočnícka pozícia, teda sa o ňu môžu bez problémov uchádzať aj absolventi.

Nespoliehajte sa na veľtrhy práce

„Ak sa študenti spoliehajú na veľtrhy práce s cieľom nájsť si prácu priamo na mieste, mali by sa pripraviť na neúspech. Väčšina z  nich si totiž neuvedomuje, že podnik stojí tisícky eur, aby sa podobnej akcie mohol zúčastniť, a preto si majorita z nich nemôže dovoliť tieto náklady zaplatiť,“ hovorí  generálna riaditeľka. Pokiaľ sa budete sústreďovať na pracovné veľtrhy, vidíte len skutočne okresaný malý segment širokých možností.

Pri hľadaní kontaktov v oblasti, ktorá je vašim cieľom, buďte kreatívni

Wesselová študentom radí, že ak sa chcú „dostať do hry“, mali by nájsť osobu, ktorej kariéru obdivujú – v ideálnom prípade by ten človek nemal žiť vo vzdialenosti stoviek kilometrov –  získať jej emailovú adresu a a napísať jej správu.  Nezáleží na tom, či máte spoločného známeho alebo nie. „Pokiaľ email začnete slovami ″Som vysokoškolský študent/absolvent z univerzity XYZ a rád by som sa s Vami porozprával o profesii a priemysle, v ktorom pracujete″, malo by to zabrať,“ povzbudzuje. Pozvite ho na kávu, alebo sa spýtajte, či by nemal čas na pätnásťminútový telefonát, no dajte si pozor, aby správa nebola príliš dlhá.

Na stretnutí sa pýtajte otázky z oblasti jeho práce, ktorá vás skutočne zaujíma. Snažte sa zistiť ako sa dostal k svojmu prvému zamestnaniu a spýtajte sa, či nemá tipy ako by sa to mohlo podariť aj vám. Podobný človek by vám mohol dať kontakt na kolegu, vziať vás pod svoje krídla, či dokonca vás zoznámiť s personalistom v jeho firme. Wesselová tvrdí, že rada, ktorú študentom dáva už roky, má 90-percentnú úspešnosť.

Buďte flexibilní

Pokiaľ ste už vyskúšali všetko a stále sa nemôže dostať k práci, zrejme to znamená, že by ste mali trochu zmeniť svoje plány. „Pouvažujte o práci, ktorú sa snažíte dostať  a zamyslite sa, či neexistuje podobná, ktorú by ste získali jednoduchšie,“ radí bývalá zamestnankyňa Google. Ak by ste najradšej robili napríklad novinára, skúste mať otvorenú myseľ a uchádzajte sa o prácu copywritera v reklamnej agentúre, kde získate prax v písaní alebo skúste pozíciu asistenta v televízii, aby ste boli v kontakte s priemyslom. Veľmi málo ľudí má dokonale lineárnu kariéru, preto sa nebojte odbočiek na ceste do cieľa.

Viac o téme: Firma Spoločnosť Absolvent Liz Wessel Way Up
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: Archív L. W./LinkedIn
 
Staršie správy
Staršie správy