Svoju kariéru si starostlivo naplánujte!

karierny rastkarierny rast

Ak sa opýtame malého dieťaťa čím chce byť keď bude veľký má zväčša pohotovú a jasnú odpoveď. Kým chlapci chcú byť najčastejšie požiarnikmi, policajtmi a smetiarmi, dievčatá zasa učiteľkami, speváčkami či tanečníčkami. Aj keď sú deti ešte malé majú predsa len jasnú predstavu o svojej budúcnosti.

A táto jasná predstava a rozhodnosť nám dospelým často chýba. Ak sa práve chystáte na pracovný pohovor s určitosťou sa nevyhnete otázke: "Aké sú vaše profesijné ciele, čo chcete v kariére dosiahnuť?" Táto otázka nie je v podstate ničím iným len akousi dospeláckou obdobou otázky v detstve „ Čím chceš byť keď budeš veľký?“ Dokážete na túto otázku aj vy tak rýchlo a pohotovo odpovedať ako malé dieťa? Ak nie je najvyšší čas, aby ste odpoveď začali hľadať.

Nájdite si preto chvíľu voľného času, zamyslite sa nad vašou profesijnou dráhou a na list papiera si napíšte všetky vaše postrehy. Zamyslite sa napr. nad tým kde by ste chceli byť o päť či desať rokov, kde a kým by ste chceli byť keď pôjdete do dôchodku a podobne.

Aby sa vám podarilo čo najlepšie zostaviť si plán vašej kariéry ponúkame vám zopár rád ako na to:

1. Objektívne posúďte svoju dnešnú situáciu. To znamená zamyslieť sa nad tým aké máte vzdelanie, aké kurzy ste absolvovali, aké sú vaše jazykové znalosti. Nezabudnite taktiež na charakteristické rysy vašej osobnosti.
2. Porovnajte svoje znalosti a schopnosti s nárokmi pozície, ktorú v súčasnej dobe zastávate/ o ktorú sa uchádzate. Baví Vás Vaša práca? Myslíte si, že by ste v inom povolaní boli úspešnejší a šťastnejší?
3. Stanovte si reálne dlhodobé a strednodobé ciele. Zamyslite sa nad tým čo všetko bráni ich uskutočneniu, aké prekážky musíte prekonať aby ste ich dosiahli.

Pravidelne sa v istom časom intervale ( napr. každé dva mesiace) skúste zamyslieť nad tým či sa vaše plány plnia, ak nie prečo je tomu tak. Urobte všetko preto, aby sa vaše sny splnili a buďte na seba prísny, lebo len tak môžete byť úspešný!

Viac o téme: Karierny rast Kariera 2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy