12 chýb, ktorými si ženy sabotujú kariéru: O tomto ste zrejme ani netušili

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Existuje mnoho výskumov, ktoré poukazujú na zlú pozíciu žien na pracoviskách ako aj na trhu a aj napriek pokroku sme sa stále nedostali príliš ďaleko. Generálna riaditeľka Vision Quest Consulting a autorka bestselleru, Wendy Capland, tvrdí, že situáciu si ženy zhoršujú samy.

Ako koučke žien vo vedúcich pozíciách sa jej totiž podarilo objaviť nový pohľad na vec. Po tom čo vyškolila viac než päťsto manažérok a majiteliek malých podnikov, odpozorovala, že príslušníčky krajšieho pohlavia často zlyhávajú v získavaní rovnakého zázemia ako muži. Spôsobuje to takzvaný „syndróm lepkavej podlahy“.

Caplandová na základe svojich skúsenosti zostavila zoznam vecí, ktoré ženy vo svete kariéry ťahajú smerom nadol. Znie niečo podozrivo známo aj vám?

  1. Používanie minimalizujúceho jazyka

Podľa Caplandovej „ženy zvyknú používať slová, ktoré minimalizujú ich vplyv“ ako napríklad „len“. „Len som chcela povedať.“ „Len na chvíľu ťa preruším.“ Toto jednoduché slovo vysiela správu, že vaše názory či výroky nie sú až také dôležité.

  1. Ospravedlňovanie sa

Ženy v podnikaní sú náchylné ospravedlňovať sa aj vtedy, keď neexistuje dôvod na to, aby tak urobili. Emaily zvyknú začínať slovami „prepáč, že ťa vyrušujem“ a v hlasovej schránke často znie „ospravedlňujem sa, že nemôžem prijať hovor...“. Skúste byť k sebe úprimné? Je to vôbec potrebné?

  1. Žiadanie o súhlas

„V snahe nebyť neznesiteľné si pýtame povolenie aj vtedy, keď na to nie je žiadny dôvod,“ vysvetľuje Caplandová. Ženské pohlavie zvykne byť náchylné na pýtanie sa otázok aj vtedy, keď už vedia odpoveď.

  1. Čakanie

Zatiaľ čo muži bez problémov príjmu ponuku práce aj vtedy, keď nie sú úplne kvalifikovaní na danú pozíciu, ženy sa najprv snažia získať potrebné znalosti, a tak im príležitosť zvyčajne pretečie pomedzi prsty.

  1. Zameriavanie sa na viac na spoluprácu ako na súťaživosť

Existuje množstvo článkov o tom, že spolupráca je tým najúčinnejším prístupom, no v skutočnosti musíte prekonať konkurenciu, aby ste sa dostali na vytúžené miesto. Podniky majú predsa hierarchickú štruktúru.

  1. Pochybovanie

Veľa žien si stále dookola kladie tie isté otázky, ktoré im bránia v postupe. „Som dosť dobrá?“ „Bude hrozbou pre môjho partnera ak budem zarábať viac?“ „Budú si o mne myslieť, že som zlá matka, pretože pracujem dlho a tvrdo?“ „Stratím priateľov ak budem úspešná?“

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

  1. Nestanovenie si jasných cieľov

Musíte mať jasno v tom, čo v skutočnosti chcete. Túžite po povýšení či inej práci? Chcete vybudovať svoju vlastnú firmu? Ak si budete istá v tom, čo chcete, môžete si nastaviť priority tak, aby sa vám to podarilo. Ak to presne neviete, nemôžete to dosiahnuť.

  1. Výber cieľov, ktoré viete ako dosiahnuť

Nebojte sa vybrať si cieľ, hoci ani len netušíte ako sa k nemu dopracovať. Nikto nevie všetko hneď na začiatku. K vášmu obrovskému snu sa môžete približovať hoci aj detskými krôčikmi, dôležité je nestáť.

  1. Neurčenie si hraníc

Ak chcete niečo dosiahnuť, nevyhnutne si musíte stanoviť pevné hranice. Takto budete schopní povedať áno veciam, ktoré vás povedú k cieľu a nie tým, čo by vás len rozptyľovali.

  1. Obávanie sa o vzťahy

Na ceste za úspechom budete musieť pre svoje vlastné dobro povedať občas nie, ktoré sa nebude páčiť všetkým. Nerobte si zbytočných nepriateľov, ale uvedomte si, že nie každý môže byť vašim priateľom.

  1. Zdržiavanie sa na detailoch

„Ženy majú tendenciu venovať príliš veľkú pozornosť malým detailom, čo im prekáža v tom, aby videli cieľ. Bráni im to presunúť niektoré povinnosti na iných, a tak prijať ďalšiu výzvu,“ hovorí autorka bestselleru.

  1. Neschopnosť vybudovať vlastnú značku

Silná osobná značka vám pomôže dostať, čo chcete bez ohľadu na to či pracujete pre niekoho alebo vo vlastnej firme. Rozvíjať ju môžete tým, že sa naučíte viac sama o sebe a zistíte, čo vás odlišuje od ostatných.

Viac o téme: Žena Kariéra Biznis Chyby Sabotovať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy