Konkurenčná doložka v pracovnej zmluve – zmena po 1. 9. 2011!

konkurenciakonkurencia

V minulosti, práve pred zavedením spomínanej zmeny Zákonníka práce od 1.9.2011, zamestnávatelia sa často pokúšali limitovať zamestnancov v ich činnosti po skončení pracovného pomeru a do pracovných zmlúv zahŕňali konkurenčnú doložkou, ktorej cieľom bolo dojednať so zamestnancom počas určitého časového obdobia alebo niekedy aj neobmedzene zákaz výkonu podnikateľskej činnosť alebo výkonu práce u iného zamestnávateľa v tom istom alebo podobnom odvetví.

V niektorých pracovných zmluvách dokonca zamestnávatelia dojednávali za porušenie takejto konkurenčnej doložky aj zmluvnú pokutu. Zmluvná pokuta ale nie je inštitútom pracovného práva, preto jej použitia v pracovnom právnych vzťahoch nie je možné.

 

Podobný osud má aj spomínaná konkurenčná doložka dojednaná pred 1.9.2011. Konkurenčná doložka v pracovnej zmluve, podľa ktorej zamestnanec nemôže podnikať alebo zamestnať sa u iného zamestnávateľa v tom istom alebo obdobnom odbore, je neplatná, pretože podľa Zákonníka práce, právny úkon, ktorým sa zamestnanec vopred vzdáva svojich práv, je neplatný. Takáto konkurenčná doložka je aj v rozpore s Ústavou SR, ktorá zaručuje právo na slobodnú voľbu povolania a prípravu naň ako aj právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť.

 

Ako vyplýva z vyššie uvedeného , konkurenčné doložky, ktoré boli dojednané v pracovných zmluvách pred 1.9.2011 a ktoré upravovali zákaz alebo obmedzenie aktivít zamestnanca po skončení pracovného pomeru, sú neplatné.

 

Od 1.9.2011 je možné platne dojednať konkurenčnú doložku v zmysle ustanovení Zákonníka práce, tak, ako budeme uvádzať nižšie, to ale neznamená, že doteraz dojednané (a ako uvádzame vyššie -neplatné) konkurenčné doložky sa automaticky zmenia tak, aby boli v súlade s ustanoveniami novelizovaného znenia Zákonníka práce. Pôvodne dojednané (pred 1.9.2011) konkurenčné doložky sú neplatné.

 

Ak zamestnávateľ chce obmedziť možnosť zamestnanca po skončení pracovného pomeru vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, musia sa tak dohodnúť v pracovnej zmluve. Takúto dohodu môžu uzatvoriť najviac na obdobie jedného roka, pričom zamestnávateľ má povinnosť poskytnúť zamestnancovi primeranú peňažnú náhradu, minimálne však vo výške polovice priemerného mesačného zárobku zamestnanca, za každý mesiac plnenia záväzku zamestnancom. Zamestnávateľ môže so zamestnanom zároveň dohodnúť peňažnú náhradu, ktorú je zamestnanec povinný zaplatiť zamestnávateľovi v prípade, ak poruší svoj záväzok vykonávať po dohodnutú dobu konkurenčnú zárobkovú činnosť. Takáto peňažná náhrada nemôže presiahnuť sumu peňažnej náhrady, ktorú zamestnávateľ uhrádza zamestnancovi za dodržiavanie tzv., zákazu konkurencie.

 

25.10.2011

  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy