Koniec personálnych agentúr?!

Ak chceme nájsť odpoveď na túto otázku, musíme najprv vedieť jasne definovať, aké vlastne služby a benefity kvalitná personálna agentúra ponúka pre klienta, ako aj pre uchádzača o zamestnanie. K danej problematike sa vyjadruje Petra Motyckova, Team Leader, Finance & Banking, personálnej agentúry R.I.Consultancy Services, s.r.o.

Stále častejšie to počúvame z rôznych strán. “Personálne agentúry - koniec zlatých časov“ hlásia titulky nie len senzácie chtivých denníkov [Trend 9.9.2008]. Naozaj nie je miesto pre personálne agentúry keď trh práce ponúka omnoho viac kandidátov ako voľných pracovných miest? Ak chceme nájsť odpoveď na túto otázku, musíme najprv vedieť jasne definovať, aké vlastne služby a benefity kvalitná personálna agentúra ponúka pre klienta, ako aj pre uchádzača o zamestnanie.

Spolupráca s personálnou agentúrou z pohľadu spoločnosti

V ťažkých časoch platí dvojnásobne, že najcennejším aktívom firmy sú jej ľudia. V tejto situácii je tlak na existujúcich zamestnancov a efektivitu ich práce omnoho väčší, pri nových zamestnancoch firma nemá priestor skúšať a testovať, či sa človek „chytí“. Nováčik musí byť schopný rýchlejšie sa adaptovať a prinášať výsledky a hodnotu pre zamestnávateľa.

Súčasnú ponuku kandidátov firmy nezažívali dlhšiu dobu. Hromadné prepúšťania a rušenie pracovných miest spôsobilo, že novo zverejnené pracovné inzeráty nachádzajú okamžite bohatú odozvu. Veľké percento z nich však ani zďaleka nespĺňa požiadavky, čo predlžuje čas prezerania životopisov, písania zamietavých odpovedí, selektovania, pozývania na pohovor Počet pohovorov sa znásobuje, ale istota, že prijmete „toho pravého“ kandidáta, nestúpa.

Neznamená aj pre vás že „čas sú peniaze“? Nechajte expertov pracovať za vás! Namiesto desiatok, niekedy až stoviek životopisov dostanete jedného až piatich najlepších kandidátov, ktorí nielenže prešli prísnym sitom, ale sú aj motivovaný pracovať pre Vašu spoločnosť. A to zväčša v omnoho kratšom čase ako by trval výberový proces bez využitia služby personálnej agentúry. Čím skôr prijmete nového človeka, tým rýchlejšie sa existujúca práca presunie na viac ľudí. Pre konkurencieschopnosť firmy to môže byť kľúčové v situácii, keď si udržiava počet kmeňových zamestnancov na minime.

Ďalšou veľkou výhodou okrem času je aj kvalita. Personálne agentúry majú v databáze množstvo kandidátov ktorí patria medzi najlepších vo svojom odbore takže zväčša nehľadajú pracovné ponuky ale pracovné ponuky hľadajú ich. Identifikovať, osloviť a motivovať takýchto ľudí klasická inzercia nedokáže.

Samozrejme, aby to fungovalo, je potrebné pracovať s profesionálnou agentúrou, ktorá pozná trh a je odborníkom v oblasti v ktorej hľadaný kandidát pôsobí. Pri rozhodovaní sa nebojte vypýtať a overiť referencie, ktoré to môžu dokázať. Správna personálna agentúra Vám tiež vie poradiť ako optimalizovať výberový proces a v konečnom dôsledku pomôcť ušetriť náklady. A “cost cutting” je dnes veľmi populárny pojem, no nie?

Spolupráca s personálnou agentúrou z pohľadu kandidáta
Trh práce pre Vás ako kandidáta nie je momentálne ideálny. Voľných ponúk je stále menej a ponuka kandidátov je omnoho väčšia ako bola v minulosti. Zmena situácie znamená, že i vy musíte zmeniť stratégiu pri hľadaní nového uplatnenia.

Odklon od doterajšej kariéry alebo prechod do iného odvetvia so sebou prináša väčšie riziko. Aj pri prechode na rovnakú alebo podobnú pozíciu budete počas krízy prísnejšie hodnotený. Je preto veľmi dôležité, aby práca ktorú si vyberiete, bola tou najlepšou alternatívou vzhľadom na Vaše znalosti, skúsenosti a preferencie. Práve tu by Vám mala pomôcť a poradiť profesionálna personálna agentúra. Skúsený konzultant by Vás mal usmerniť v tom, o akom druhu pozície by ste mali uvažovať (je veľmi frustrujúce pre firmy prechádzať životopisy, ktoré ani zďaleka nespĺňajú kritériá), podá Vám detailné informácie o spoločnosti v ktorej by ste chceli pôsobiť a pomôže Vám pripraviť sa na výberový pohovor. Vedie Vás celým procesom až po predstavenie pracovnej ponuky a dohodnutia termínu nástupu. Konzultant je nestranný a často sa s ním môžete podeliť o informácie, ktoré by ste priamo budúcemu zamestnávateľovi na pohovore nepovedali. Kto z vás sa cítil dobre v pozícii, keď chcel získať prácu, ale nechcel poľaviť zo svojich očakávaní a vyzerať, že Vašim hlavným motivátorom sú peniaze? Nie je jednoduchšie nechať niekoho iného vyjednávať za Vás?

Slovo na záver
Za posledné desaťročie prudko vzrástol počet agentúr na Slovensku. Nie vždy to prinieslo zvýšenie kvality takže súčasná situácia určite pomôže „prečistiť“ trh a nechá vyniknúť tých najlepších. Veríme, že najkvalitnejšie agentúry súčasnú situáciu prežijú a firmy i kandidáti si uvedomia, že využitie ich služieb nie je luxusom, ale konkurenčnou výhodou.

Viac o téme: Zaujimavosti
  • Autor: © Zoznam
  • ZDROJ: R.I.Consultancy Services, s.r.o.
 
Staršie správy
Staršie správy