Ako si nájsť prácu. Poradíme vám

pracapraca

Hľadanie nového zamestnania znamená pre mnohých pomerne dôležitú a výraznú životnú zmenu. Ako to zvládnuť čo najúspešnejšie?

V prvom rade je potrebné rozhodnúť sa pre konkrétnu oblasť, ktorej sa chcete venovať. Vaše rozhodnutie by pritom malo vychádzať z vašich priorít, záujmov, ale aj vzdelania a doterajšej praxe. Cesty, ktoré vedú k získaniu vhodného zamestnania sú v zásade štyri:

- Inzercia voľných pracovných miest
- Využitie služieb špecializovaných personálnych agentúr
- Priame oslovenie zamestnávateľa
- Vaše vlastné kontakty

Inzercia voľných pracovných miest

Množstvo zamestnávateľov v súčasnosti informuje o voľných pracovných pozíciách prostredníctvom inzercie. Aj preto hľadanie zamestnania začína pre mnohých ľudí práve intenzívnym sledovaním inzerátov. Inzeráty s ponukou pracovných miest bývajú uverejnené najmä:
- na internete
- vo veľkých celoplošných denníkoch (denná tlač)
- v regionálnych a miestnych periodikách
- v špecializovaných inzertných periodikách
- v rádiu, televízii a ďalších médiách

Internet
V súčasnosti je najbežnejšou, najrozšírenejšou a najviac využívanou metódou inzerovania práve internet. Svoje pracovné ponuky umiestňujú na špecializované pracovné portály nielen priamo zamestnávatelia, ale aj personálne agentúry a iní sprostredkovatelia práce. Internet je zároveň pre záujemcov o zamestnanie najefektívnejším prostriedkom. Na špecializovaných pracovných portáloch si môžete vyberať voľné pracovné pozície podľa oblasti zamerania, špecializácie, praxe, ale aj podľa miesta pôsobenia. K dispozícii máte väčšinou aj výber ponúk takzvaných „top“ zamestnávateľov. V prípade, že sa intenzívnemu hľadaniu pracovnej ponuky nemôžete venovať osobne, internetový portál to vyrieši za vás. Na základe zvolených kritérií vám bude posielať aktuálne pracovné ponuky priamo do vašej e-mailovej schránky. Ďalšou výhodou v prípade internetu je aj to, že o konkrétnu pracovnú ponuku sa môžete uchádzať elektronicky obvykle priamo z daného inzerátu. Pokiaľ je teda pre vás dôležitá jednoduchosť, prehľadnosť, veľký výber a najmä rýchlosť – najlepším zdrojom pracovných ponúk je pre vás internet.

Denná tlač
Inzeráty s ponukami pracovných miest sú pravidelne uverejňované aj vo veľkých celoplošných denníkoch – väčšinou na špeciálne označených inzertných stranách. V súčasnosti využívajú zamestnávatelia a personálne agentúry tento typ inzercie čoraz menej, no ešte stále si svoju vysnívanú prácu môžete nájsť aj prostredníctvom printových inzerátov. Zameranie inzerovaných pracovných ponúk vo veľkej miere súvisí s charakterom toho ktorého denníka. Pri listovaní novín určite neprehliadnite ani tzv. riadkovú inzerciu, v ktorej môžu byť uverejnené taktiež zaujímavé pracovné ponuky.

Regionálne a miestne periodiká
Pokiaľ sa zaujímate o pracovnú ponuku v mieste vášho bydliska, mali by ste určite skontrolovať aj pracovné inzeráty uverejnené v regionálnych a miestnych periodikách. Menší regionálni a lokálni zamestnávatelia totiž v prípade printovej inzercie uprednostňujú práve tieto typy novín. Pri hľadaní zamestnania v konkrétnom regióne taktiež nezabudnite na to, že aj veľké celoplošné denníky vychádzajú v regionálnych mutáciách.

Špecializované inzertné periodiká
K výborným zdrojom pracovných ponúk patria nepochybne aj špecializované inzertné periodiká. Na trhu sú dostupné za prijateľnú cenu a nájdete v nich pomerne veľký výber rozličných pracovných ponúk.

Rádiá, televízia, ďalšie médiá
Ponuky voľných pracovných miest sa v rádiách či televíziách objavujú len zriedkakedy. Určite však dávame do pozornosti všetky miestne a mestské televízie a rádiá, ktoré sú často vynikajúcim zdrojom pracovných ponúk priamo v mieste vášho bydliska.

Personálne agentúry
Pri výbere zamestnania vám veľmi pomôžu aj špecializované personálne agentúry. Pomôžu vám zorientovať sa na trhu práce, poskytnú potrebné rady a najmä spolupracujú so svojimi vlastnými klientami, pre ktorých hľadajú zamestnancov na konkrétne pozície. V prípade, že sa neviete pohnúť z miesta a potrebujete čo najviac poradiť – určite sa obráťte na niektorú z personálnych agentúr. Pokiaľ necháte personalistom svoj životopis, zaradia vás do svojej databázy a v prípade zaujímavých pracovných ponúk z vami zvolenej oblasti vás budú priebežne kontaktovať. Vy sa tak nemusíte prakticky o nič starať a už sa len rozhodovať, ktorú ponuku vyskúšate.

Priame oslovenie zamestnávateľa
Pýtate sa, či môžete osloviť priamo zamestnávateľa, u ktorého by ste radi pracovali, aj napriek tomu, že momentálne nemá v ponuke žiadnu voľnú pozíciu? Áno – určite tak urobte! Vytváranie takýchto kontaktov je užitočné z viacerých dôvodov. Aj keď sa vám možno nepodarí doviesť každý kontakt až k získaniu zamestnania, môže vás ten, koho ste oslovili, odporučiť niekomu ďalšiemu. Pri priamom oslovení potenciálneho zamestnávateľa nezabudnite na nasledovné:
zaistiť si potrebné kontakty na kľúčové osoby
zaslať vybranej kontaktnej osobe svoj životopis a krátky motivačný list so zdôraznením, prečo ste si vybrali práve ich spoločnosť
uveďte, že z vašej strany bude nasledovať ďalší kontakt
pokiaľ nedostanete odpoveď do dvoch týždňov, pozitívnym a nenásilným spôsobom sa informujte o tom, či sa vášmu záujmu o prácu bude zamestnávateľ venovať

Vaše vlastné kontakty
Pri hľadaní vhodnej práce určite nezabúdajte ani na svoje vlastné kontakty. Vaši kamaráti, bývalí spolužiaci, či kolegovia vám môžu byť v tomto veľmi nápomocní. Nikdy neviete, či práve oni nepoznajú tých správnych ľudí, alebo nemajú nejaký „tajný tip“ na skvelú pracovnú pozíciu

Viac o téme: Absolvent
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy